Članak

Sarajlije vezale bijele trake oko ruke

Aktivisti grupe "Antidayton" ispred Katedrale Srca Isusova dijelili su građanima bijele trake. Organizator Nihad Aličković kazao je da je obilježavanje 31. maja Dana bijelih traka važno kako se istina

Danas su i građani Sarajeva vezali bijele trake oko ruke u znak sjećanja na prijedorske žrtve iz 1992. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Aktivisti grupe "Antidayton" ispred Katedrale Srca Isusova dijelili su građanima bijele trake. Organizator Nihad Aličković kazao je da je obilježavanje 31. maja Dana bijelih traka važno kako se istina nikad ne bi zaboravila. Aktivisti su držali transparent „U Prijedoru je počinjen genocid“.

- Zaborav je naš najveći neprijatelj i protiv njega se borimo i ovim putem, a uz to odajemo počast ubijenim civilima Prijedora - kazao je Aličković.

Napravljeno je 3.176 bijelih traka za šta je bilo potrebno više od 50 metara platna, a sve to finansirali su Udruženje Sarajlija iz Čikaga i BH Radio.

Dan bijelih traka obilježen je i u Zenici, banja Luci, a već je počelo okupljanje u Prijedoru ne samo Prijedorčana, već i građana iz drugih gradova koji na ovaj način žele poslati poruku da prijedorske žrtve nisu zaboravljene i pomoći roditeljima 102 ubijene djece da konačno dobiju spomenik.

Podsjećamo, u maju 1992. godine nesrpskom stanovništvu vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ubijeno je ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bila zarobljena u logorima.

#BiH