Članak

Zubac pokušava blokirati istragu o višemilionskoj pljački Bobar banke

U posljednjih nekoliko mjeseci, osuđeni direktor SIPA-e Goran Zubac izvršio je dvije promjene na čelu najvažnijeg odjela unutar ove državne policijske agencije, piše novinska agencija Patria.

U posljednjih nekoliko mjeseci, osuđeni direktor SIPA-e Goran Zubac izvršio je dvije promjene na čelu najvažnijeg odjela unutar ove državne policijske agencije, piše novinska agencija Patria.

Prvo je Zubac na čelo Finansijsko-obavještajnog odjela postavio svog favorita Duška Drljaču iz Banja Luke, da bi nakon toga kada je SIPA dobila nalog Tužilaštva BiH da započne sa istragom u slučaju višemilionske krađe Bobar banke, ekspresno na čelo ovog odjela, kako nezvanično saznaje Patria, imenovao Dragana Andrića.

Andrić je po činu viši inspektor i bio je šef Odsjeka za operativnu podršku (aktivnosti na zaštiti svjedoka), a upućeniji u njegov profesionalni rad kažu da se "finansijama bavio samo kada primi platu".

Međutim, Zubcu na toj poziciji ne treba vrhunski stručnjak koji će zaista provesti temeljitu istragu o pljački ove banke, već poslušnik.

Podsjećanja radi, Patria je već pisala da je na čelu Bobar banke direktorica bila Ana Mirosavljević, supruga Jovice Mirosavljevića Chetniksa, inače v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku.

Ona je također bila i član Nadzornog odbora RiTE Ugljevik, gdje je direktor bio Žiko Krunić, inače predsjednik Nezavisnog odbora koji više od godinu dana odbija suspendovati Zubca iako je on osuđen za teško krivično djelo.

Zadaća gospođe Mirosavljević i na čelu Bobar banke, a i u NO RiTE Ugljevik bila je da štiti leđa Kruniću, a ovaj je potom bio zadužen da štiti Zubca, a Zubac Chetniksa, čime se zatvara krug izvlačenja novca za potrebe vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Stoga, imenovanje Andrića za šefa Finansijsko-obavještajnog odjela u trenutku kada SIPA treba da istraži višemilionski kriminal i nije iznenađenje, jer je prvom Zubcu, a potom i Mirosavljeviću kao i njihovim političkim nalogodavcima stalo da opstruiraju istražne radnje kako se ne bi doznala istina o pljački i likvidaciji Bobar banke.

Uz to, Finanijsko-obavještajni odjel treba da istraži i firmu Integral-inžinjering iz Banja Luke, čiji je vlasnik Slobodan Stanković „inače dobar prijatelj Milorada Dodika“.  

#BiH