Članak

DF daje podršku ministru Alenu Gadži, smjena ne dolazi u obzir

Nismo svjedoci da su nam se do ovog trenutka u provedbi tih ciljeva koje smo potpisali u dobroj vjeri pridružili naši koalicioni partneri iz SDA i HDZ-a.

Putem sredstava javnog informisanja Demokratskoj fronti upućeno je pismo Bege Gutića, aktuelnog premijera Tuzlanskog kantona, u kojem se od DF-a traži odobrenje za smjenu kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže zbog, kako se navodi „narušavanja stabilnosti koalicije", prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Alen Gadžo, kao i svi ostali ministri svih nivoa vlasti koje je predložila Demokratska fronta, mogu biti smijenjeni isključivo ako ne djeluju u skladu sa zakonom, ako ne poštuju programske ciljeve Demokratske fronte koji poseban akcenat daju upravo na borbu protiv organizovanog i svakog drugog oblika kriminala i ako tako odluči skupštinska većina kao odraz volje građana na proteklim izborima.

Podsjećamo premijera Gutića da su programski ciljevi, među kojima su i borba protiv korupcije, kriminala, ulazak finansijske policije u javna preduzeća, dio zajedničkog koalicionog sporazuma i da je primjetna razlika između ministra Gadže, ministra Bajrovića i drugih ministara iz kvote DF-a što za razliku od koalicionih partnera potpisane zajedničke ciljeve provodimo javno, glasno i beskompromisno. Nismo svjedoci da su nam se do ovog trenutka u provedbi tih ciljeva koje smo potpisali u dobroj vjeri pridružili naši koalicioni partneri iz SDA i HDZ-a.

Svaki ministar je i građanin ove zemlje, a od naših ministara očekujemo da se i kao građani ponašaju odgovorno i savjesno bez obzira na eventualno ograničena ministarska ovlaštenja i da prijave svaku sumnju na nezakonite radnje, jer ih kao dobro informisane građane dobrih namjera u tome niko i ništa ne smije spriječiti. Svaku sumnju na nezakonitosti u konačnici će potvrditi ili odbaciti kao neosnovane tužilaštva i sudovi, a ne mi kao sudionici izvršne i zakonodavne vlasti.

Dajemo nedvosmislenu podršku ministru Alenu Gadži i svim našim ministrima u Vladi TK i Vladi Federacije BiH i izražavamo zadovoljstvo njihovim dosadašnjim radom, a premijera Gutića pozivamo da djelujemo u okviru potpisanih programskih ciljeva zbog velikog očekivanja građana Tuzlanskog kantona kada je u pitanju borba protiv bilo kojeg oblika nepravde i kada je u pitanju oporavak kriminalnom privatizacijom uništene privrede na području kantona.

#BiH