Članak

Početak raspada nefunkcionalne vladajuće koalicije

Nakon naglog prekida jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH, koja je održana bez šest ministara iz reda HDZ BiH, koji su bojkotirali sjednicu, svima je jasno da vladajuća koalicija u FBiH ne postoji

Nakon naglog prekida jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH, koja je održana bez šest ministara iz reda HDZ BiH, koji su bojkotirali sjednicu, svima je jasno da vladajuća koalicija u FBiH ne postoji, prenosi novinska agencija Patria.  

Raspad Vlade FBiH, uzrokovan borbom za kontrolu nad javnim preduzećima i direktorskim foteljama, uveo je FBiH u period političke nestabilnosti, a posljedice takvog stanja mogu biti katastrofalne.

Ovakvim ponašanjem parlamentarna većina jasno pokazuje da nije u stanju rješavati nagomilane probleme, već samo proizvoditi nove. Očigledno je da nova vlast u FBiH može funkcionisati samo na principu ucjena između stranaka koje čine vladajuću koaliciju, a to ne može donijeti ništa dobro za građane. 

Nakon skoro godinu dana od kada je usvojen posljednji zakon u Federalnom parlamentu, krajnje je vrijeme da se zakažu sjednice ovog Parlamenta, na kojim bi se ova situacija, ali i ostali nagomilani problemi, pokušali riješiti.

Ukoliko se sjednica Parlamenta FBiH ne zakaže u skorije vrijeme, zastupnici SDP BiH će prikupiti kvalifikovan broj potpisa za sazivanje sjednice ove institucije, jer građani ne smiju biti taoci bjesomučne borbe za fotelje i javni novac, a što su postali zahvaljujući nefunkcionalnoj i neiskrenoj vladajućoj koaliciji, saopćeno je iz SDP-a. 

#BiH