Članak

Hećo upozorava Kozadru: Poslat ću vam borce da im kažete gdje je njihovih devet miliona KM

U Kantonu Sarajevo situacija nikad nija bila teža, a finansijski problemi se reflektiraju na sve segmente društva, a posebno na standarde građana u ovom kantonu, piše Patria.

U Kantonu Sarajevo situacija nikad nija bila teža, a finansijski problemi se reflektiraju na sve segmente društva, a posebno na standarde građana u ovom kantonu, piše bh. novinska agencija Patria. Tako se ne stišava bura u vezi sa probelmima oko isplata stipendija djeci boračke populacije.

Faid Hećo, ministar za boračka pitanja KS regirao je na izjave Čedomira Lukića, ministra stambene politike, a nazvao ga je „novopečenim portparolom“ v.d. premijera Muhameda Kozadre. Inače, ukoliko se na sljedećoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo ne usvoji Odluka o imenovanju predsjednika i člana UO Fonda „ IKRE“ dovodi se u pitanje isplata stipendija djeci šehida, poginulih boraca, RVI, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, RVI paraplegičara, demobilisanih borca, kao i drugih kategorija koje imaju pravo na ovu stipendiju i onemogućava kompletan rad i funkcionisanje Fonda „ IKRE“.

- „Novopečeni portparol“ v.d. premijera Muhameda Kozadre i ministara iz reda SDA u Vladi Kantona Sarajevo, ministar stambene politike Čedomir Lukić iznoseći neistine i proizvoljne konstatacije pokušava dezavuisati javnost i krivicu stranačkih ministara iz SDA prebaciti na izmišljene omaške u proceduri donošenja Odluke o imenovanju predsjednika i člana Upravnog odbora Fonda „Ikre“. Ne znam čime se rukovodio ministar Lukić kada je proizvoljno izjavio da neke procedure u imenovanju nisu završene do kraja – kaže Hećo.

On dalje napominje da je kompletna procedura oko izbora predsjednika i člana UO Fonda „IKRE“ provedena shodno zakonskim propisima koji reguliše ovu oblast.  

- Začuđen sam da je reakcije na moje saopštenje za javnost i izjave povodom toga dao ministar Lukić, a ne Muhamed Kozadra. Predlažem ministru stambene politike Lukiću da ne izigrava „pravnog eksperta„ i „portparola“ vršioca funkcije premijera i grupe ministara iz reda SDA u Vladi Kantona Sarajevo već da se konačno počne miješati u svoj posao za koji prima plaću i za koje je nadležan, te da ključeve od velikog broja stanova koji zjape prazni i za koje Vlada plaća ogromne režije ustupi na korištenje stambeno nezbrinutoj boračkoj populaciji – napominje Hećo.

Posebno ga zabrinjava konstatacija da se planirana sredstva u Budžetu za boračke kategorije žele zamijeniti sa nekim kreditom na koji Ministarstvo navodno treba da aplicira.

- Moji zahtjevi za sredstva koja su Budžetom namijenjena ovom Ministarstvu, ne treba ostvarivati nikakvom aplikacijom na kreditna sredstva. Koliko mi je poznato ovaj kredit je namijenjen da bi se konsolidirao deficit Budžeta Kantona Sarajevo, zbog lošeg priliva sredstava u Budžet i netransparentnog trošenja sredstava – dodao je Hećo.

Također Hećo je pozvao v.d. premijera Kozadru da skupi dovoljno lične hrabrosti i odgovori: Zašto od njegovog dolaska na ovu funkciju kontinuirano vrši opstrukciju rada Ministarstva za boračka pitanja i ne vrši uplatu budžetskih sredstava planiranih za boračke kategorije koje im po zakonu pripadaju, a ne da putem svojih portparola iznosi neistinite činjenice i dezinformiše i obmanjuje javnost.

- Na osnovu svega navedenog ubuduće ću upućivati borce-branitelje i članove njihovih porodica, Zlatne ljiljane, RVI,  šehidske i porodice poginulih kao i druge pripadnike boračke populacije da svojih nenaplaćenih devet miliona KM koje im po zakonu pripadaju,  direktno traže u Ministarstvu finansija od vršioca funkcije premijera Vlade Kantona Sarajevo, pa neka im on kaže da umjesto planiranih budžetskih sredstava koja im pripadaju, svoja prva ostvaruju apliciranjem na operativna kreditna sredstva – dodao je Hećo.

 

#BiH