Članak

Vijeće ministara BiH suspendovalo direktora BHMAC-a Dušana Gavrana

Podsjećamo, Gavran je uhapšen u aprilu ove godine zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja. Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva BiH "osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnih djela

Vijeće ministara, na prijedlog Komisije za deminiranje u BiH,  donijelo je Rješenje o preventivnoj suspenziji direktora Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) Dušana Gavrana i ovlastilo pomoćnika direktora za operacije u BHMAC-u Milana Rezu da privremeno obavlja poslove direktora za vrijeme dok se vodi postupak protiv Gavrana pred nadležnim sudom, saopćeno je iz Press službe Vijeća ministara, prenosi agencija Patria.

Podsjećamo, Gavran je uhapšen u aprilu ove godine zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja. Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva BiH  "osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, primanja poklona ili drugog oblika koristi i falsifikovanja službene isprave".

Gavran je prekinuo bolovanje, te je 1. septembra došao na posao, nakon čega je Komisija zatražila njegovu suspenziju do okončanja postupka. Inače, Gavran je na čelu BH MAC-a 12 godina.

Na ročištu Suda BiH održanom 24. aprila, državni tužilac Emir Neradin prezentirao je izjave brojnih svjedoka o davanju mita Gavranu, jer ih je, kako je istaknuto, kao apsolutni nadzor u oblasti deminiranja, ucjenjivao za brojne projekte. Na teret mu se još stavlja namještanje javnih licitacija za prodaju vozila. Također, sumnja se da je namjestio prodaju između 30 i 40 automobila te da je razlikama u cijeni ovih vozila uzimao na stotine hiljada maraka, prenosi Patria.

NASTAVAK POMOĆI ŽRTVAMA MINA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o saradnji u oblasti protuminskog djelovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije putem Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF).

Na ovaj se način nastavlja saradnja BiH i Slovenije putem ITF-a iz Ljubljane i unapređuje sigurnost u oblasti razminiranja, kao i pomoć žrtvama mina.   

Bosna i Hercegovina i Slovenija prvi put su zaključile Memorandum o razumijevanju u vezi s radom ITF-a još 1998. godine i na taj je način BiH stekla pravo koristiti donatorska sredstva za oblast razminiranja. Prijedlog osnova bit će upućen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.  

 

 

#BiH