Članak

U organizaciji NUB BiH: Otvorena izložba „Vijećnica 22 godine poslije“

Direktor NUB BiH Ismet Ovčina, kazao je da je Vijećnica predstavljala simbol duhovnosti, a bila je mjesto okupljanja, druženja, učenja za mnoge generacije.

U sarajevskoj Vijećnici danas je otvorena izložba „Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine - Vijećnica 22 godine poslije“ gdje se na desetinama slika i novinskih članaka može vidjeti Vijećnica u plamenu 1992. godine kada je srpski agresor sa okolnih sarajevskih brda granatirao i do temelja spalio, piše bh. novinska agencija Patria.

Između ostalog, posjetioci su vidjeli ratna izdanja novina koja su izlazila u tom periodu Oslobođenje, Ljiljan, Večernje novine, Slobodna Bosna itd.

Organizator izložbe je NUB BiH koja je do tog 25. avgusta pune 43 godine bila dostupna studentima, đacima, umjetnicima kao jedinstvena baza za istraživanja i naučna promišljanja. S obzirom da status prava na raspolaganje Vijećnicom još uvijek nije riješen, izložba traje samo danas.

Direktor NUB BiH Ismet Ovčina, kazao je da je Vijećnica predstavljala simbol duhovnosti, a bila je mjesto okupljanja, druženja, učenja za mnoge generacije. Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH kazao je da se iz obnovljene Vijećnice može prenijeti poruka da je nakon obnove vidljiva duhovna pobjeda.

Otvaranju izložbe prisustvovala je Ilaria Ragnoni, predstavnica Ambasade Republike Italije, Ismet Tucak, komandant Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo i Nihad Čengić, restaurator djela umjetnosti, piše Patria.

#BiH