Članak

Plavi dizel: Poljoprivrednici u BiH uskoro bi mogli sipati jeftinije gorivo

Osim uvođenja tzv. plavog dizera Šarović će intenzivirati i pregovore sa Evropskom unijom, kako bi se granice EU uskoro otvorile i bh. poljoprivrednicima koje tamošnjem tržištu mogu ponuditi kvalitetn

Poljoprivrednici u bh. entitetu Republika Srpska već nekoliko godina mogu sipati gorivo u poljoprivredne mašine po povoljnijim cijenama, takozvani plavi dizel, no te povlastice uskoro bi mogli imati poljoprivredenici na nivou cijele BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa entitetskim ministrima poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva Šemsudinom Dedićem iz FBiH i Stevom Mirjanićem iz RS o povlasticama i poticajima koje država mora obezbijediti bh. poljoprivrednicima kako bi njihovi proizvodi bili konkuretniji na tržištu.

Osim uvođenja tzv. plavog dizera Šarović će intenzivirati i pregovore sa Evropskom unijom, kako bi se granice EU uskoro otvorile i bh. poljoprivrednicima koji tamošnjem tržištu mogu ponuditi kvalitetno meso, perad i jaja, što bi za BiH značilo hiljade novih radnih mjesta u poljoprivredi, prenosi NAP.

 

#BiH