Članak

Radio Slobodna Evropa: Pomozite nam da prikupimo 8.372 fotografije iz Srebrenice

Radio Slobodna Evropa prezentirat će specijalni projekat SREBRENICA: SVAKA FOTOGRAFIJA JE NEISPRIČANA PRIČA, u petak 31. juna u poslovnom centru UNITIC sa početkom u 11 sati, prenosi novinska agencija

Radio Slobodna Evropa prezentirat će specijalni projekat SREBRENICA: SVAKA FOTOGRAFIJA JE NEISPRIČANA PRIČA, u petak 31. juna u poslovnom centru UNITIC sa početkom u 11 sati, prenosi novinska agencija Patria.

Sa oko 2.500 fotografija, Radio Slobodna Evropa donosi najveću bazu podataka žrtava genocida u Srebrenici prikupljenu na jednom mjestu, a pozivaju građane da im pomognu prikupiti 8.372 fotografije koliko se smatra da je ubijeno ljudi u Srebrenici.

Iz Radio Slobodna Evropa objašnjavjau da projekat govori o ljudima iza brojeva. O očevima, sinovima, braći i muževima koji su do tog jula 1995. godine voljeli, bili voljeni, radili, živjeli životom kakvim i živi danas. A onda im je sve to oduzeto.

Projekat koji je počeo na 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici ima za cilj uz pomoć bh. medija i javnosti prikupiti što više fotografija žrtava i animirati članove porodica da pošalju fotografije svojih najmilijih, kako bi se dopunila postojeća baza.

Na konferenciji će u petak govoriti direktorica Društva za ugrožene narode BiH Fadila Memišević,  direktor Istraživačko dokumentacionog centra Mirsad Tokača, fotograf Amel Emrić, šef dopisništva Radija Slobodna Evropa u BiH Milenko Voćkić, autor projekta Dženana Halimović, prenosi NAP.

 

#BiH