Članak

Prije suđenja oslobađaju se imovine: Naknadu žrtvama umjesto silovatelja platit će građani BiH

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je dvojici silovatelja i novčane kazne, uz zatvorske, što je presedan u bh. pravosuđu, piše bh. novinska agencija Patria.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je dvojici silovatelja i novčane kazne, uz zatvorske, što je presedan u bh. pravosuđu, piše bh. novinska agencija Patria.

No, novčanu naknadu žrtvama silovanja tokom agresije na BiH ipak neće platiti silovatelji, već porezni obveznici Bosne i Hercegovine.

Meliha Merdžić iz Udruženja „Žena - žrtva rata“ otkriva za agenciju Patria kako optuženi za silovanje prije nego njihov slučaj dobije sudski epilog, svu svoju imovinu prepisiju na familiju ili prijatelje, pa novčane kazne koje im sud izrekne plaćaju entiteti ili država, odnosno građani BiH.

- Zločinci masovnu prepisuju svoju imovinu na druge ljude. Ovaj problem se može riješiti ukoliko bude postojalo političke volje. Država mora donijeti mehanizme koji će omogučiti oduzimanje imovine svakome koga sud na taj način kazni, bez obzira što je zločinac imovinu prebacio na druge vlasnike tik prije podizanja optužnice ili neposredno nakon toga – kaže Merdžić.

Sud BiH osudio je u ponedjeljak Slavka Savića, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na osam godina zatvora zbog silovanja jedne ženske osobe u Vogošći 1993. godine, a presudom je naloženo da Savić svjedokinji zbog naknade nematerijalne štete isplati i 30.000 KM.

Ovo je drugi slučaj pred Sudom BiH u kojem okrivljeni, uz zatvorsku kaznu, žrtvi mora isplatiti i novčanu kaznu.

Nekoliko dana ranije Sud BiH je u predmetu Bosiljko Marković i drugi po prvi put u svojoj historiji presudio da počinioci krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, silovanje, moraju platiti žrtvi odštetu. U ovom slučaju radilo se o 26. 500 KM.

Merdžić objašnjava kako novčana naknada, bez obzira koliko ona bila visoka, ne može nadomjestiti bol koju su silovane žene preživjele tokom sukoba, ali da to u svakom slučaju treba gledati kao dodatan pritisak na buduće generacije da se nešto slično više nikada ne ponovi.

Merdžić dalje dodaje da će opomena budućim generacijama biti snažnija ukoliko bi novčanu naknadu plaćali sami zločinci a ne građani umjesto njih, piše Patria.

 

#BiH