Članak

Bh. osnovci sve češće se odlučuju za neku od tehničkih škola

Iako su ranije odlikaši bili rezervisani isključivo za gimnazije, sve ih je više koji završe u klupama nekih tehničkih škola

Sve je više učenika u Bosni i Hercegovini koji nakon osnovne škole upisuju srednje tehničke škole, u kojima dobivaju konkretna zanimanja, piše bh. novinska agencija Patria.

Iako su ranije odlikaši bili rezervisani isključivo za gimnazije, sve ih je više koji završe u klupama nekih tehničkih škola.

Enisa Musakadić, zamjenik direktora Srednje tehničke mašinske škole u Sarajevu rekla je za agenciju Patria kako je od 40 učenika koji su se u njihovu školu prijavili za prvi razred u ovoj školskoj godini, najveći broj odličnih i vrlodobrih učenika.

- Imamo još mjesta za oko 60 učenika, među kojima također očekujemo najveći broj talentirane djece - rekla je Musakadić.

Mašinska zanimanja su deficitarna u BiH, ali i zemljama EU a ponajviše u Njemačkoj, pa učenici sarajevske mašinske tehničke škole, ali i sličnih škola u zemlji, nemaju problema prilikom pronalaska posla.

POVEZANI TEKSTOVI Oni školuju stručnjake koji će razviti industriju Bosne i Hercegovine

Inženjer Amra Škapur i jedna od profesorica u sarajevskoj mašinskoj školi ranije je rekla kako je savremana industrija danas nezamisliva bez mašinske struke i mašinskog znanja, pa otuda i učenici iz njihove škole pravo iz srednjoškolskih klupa idu u fabrike, piše NAP.

#BiH