Članak

Maruf: Palestinski narod pružio je jak otpor izraelskom agresoru

Od početka napada Izraela na pojas Gaze ubijeno je više od 2148 Palestinaca, 450 djece i ranjeno njih više od 10.000, rušene su kuće, škole, bolnice, kazao je Madžid Maruf, predsjednik Udruženja „Pale

Uz posredovanje Egipta, jučer je u popodnevnim satima postignuto primirje između Hamasa i Izraela u pojasu Gaze, prenijeli su vodeći svjetski mediji. Naime, radi se o prekidu vatre bez vremenskog ogrničenja koji uključuje i odobrenje Izraela da okonča blokadu Gaze da bi se omogućilo dopremanje namirnica i građevinskog materijala u tu teritoriju.

Od početka napada Izraela na pojas Gaze ubijeno je više od 2148 Palestinaca, 450 djece i ranjeno njih više od 10.000, rušene su kuće, škole, bolnice, kazao je Madžid Maruf (Majed Maarouf), predsjednik Udruženja „Palestinska zajednica u BiH“.

- Prekid vatre znači pobjeda palestinskog naroda u svojim pravednim zahtjevima koje traži svaki narod kao što su sloboda kretanja, normalna komunikacija sa svijetom, pravo na miran život i miran san. Prekid vatre je pobjeda za mirnu opciju i poraz Natanyahove izraelske okupatorske politike – kazao je Maruf za NAP.

On je istakao da će otpor koji je pružan od strane palestinskog naroda u pojasu Gaze dok je trajala izraelska agresija ubuduće promijeniti pregovaračku poziciju Palestine.

- Također će prisiliti međunarodnu zajednicu i svjetske sile na čelu sa američkom administracijom da promijene svoj stav i da već jednom stave Izrael odgovara za svoje zločine koje čine i da međunarodna zajednica i Amerikanci budu posrednici u pregovorima i da ne budu na strani izraelskog agresora – kaže Maruf i dodaje da je palestinski narod zaslužio da živi u samostalnoj državi sa glavnim gradom Jeruzalemom.

- To je u okviru rezolucije 242 gdje međunarodna zajednica traži da se izraelska okupatorska snaga povuče do granice od 04.06.1967 godine. Za rješenje koje je predložio predsjednik SAD-a Barak Obama i međunarodna zajednica u vezi dvije države je realno, ali međunarodna zajednica mora naći mehanizam da prisili Izrael da prihvati ovakvo rješenje na djelu, a ne deklarativno na papiru. Vjerujem da postoji mogućnost da živimo u slobodnoj demokratskoj multikulturalnoj državi Palestini sa dobrim susjednim odnosima sa Izraelom, mir, sigurnost, prosperitet za oba naroda – navodi Maruf.

On je ovom prilikom iskazao zahvalnost hrabrim, čestitim i pravednim građanima Bosne i Hercegovine koji su digli svoj glas i bili uz Palestince i u BiH i u Palestini u proteklih najtežih 51 dan.

- Hvala Latinskoj Americi koja je digla svoj službeni glas protiv izraelske agresije, hvala svim hrabrim, slobodnim, pravednim i čestitim ljudima koji su organizovali proteste po cijelom svijetu i pružili podrsku palestinskom narodu da postigne svoju slobodu – kazao je Maruf za Patriu.

#BiH