Članak

Izložba o ratu i miru na Balkanu otvorena do 20. jula

Prvi svjetski rat na Balkanu prošao je kroz gradove i sela, transformirajući pri tome svaki aspekt ljudskog života. Osim fotografija, izložbu prati i nekoliko dokumentarnih filmova koji govore o perio

Izložba „War & Peace in the Balkans“ postavljena je u prostorijama Gazi Husrev-begovog hanikaha, a radi se o izložbi fotografija o utjecaju Prvog svjetskog rata na stanovništvo, piše bh. novinska agencija Patria.

Povlačenje srpske vojske preko planina Albanije, djeca koja su bila žrtve rata, samo su dio onoga što je pet fotografa zabilježilo na fotografijama u periodu od 1914. do 1918. godine. Lewis Hine, Ariel Varges, Sampson Čerkof, kao i dvojica anonimnih fotografa dokumentovali su rat i svakodnevni život na Balkanu u doba Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat na Balkanu prošao je kroz gradove i sela, transformirajući pri tome svaki aspekt ljudskog života. Osim fotografija, izložbu prati i nekoliko dokumentarnih filmova koji govore o periodu od 1914. do 1918. godine.

Projekcija dokumentarnog filma „War & Peace in the Balkans“ održat će se 8. jula u kinu Meeting Point sa početkom u 19.00 sati.

Izložba će trajati do 20. jula, a ulaz na izložbu je slobodan.

#Lifemagazin