Članak

Mašić: Kod problema sa učenicima iz Konjević polja pomaže nam i IZ, to je jako dobro

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević polja i ove školske godine nastavu će umjesto u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kravici nastavu slušati u Novoj Kasabi, piše NAP.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić kazao je da je veoma važno to što se u rješavanje problema učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević polja uključila i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine. Jer, rekao je Mašić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), Islamska zajenica imao infrastrukturu odnosno ima prostorije u kojima bošnjačka djeca iz ovog mjesta mogu nesmetano pohadžati nastavu u predstojećoj školskoj godini.

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević polja i ove školske godine, počev od septembra, umjesto u matičnoj Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kravici nastavu će slušati u Novoj Kasabi i to u prostorijama IZ, piše NAP.

Razog tome je što u školi u Kravici za bošnjačku djecu još uvijek nije uvedena nacionalna grupa predmeta, iako za to postoji i privremena sudska presuda Osnovnog suda u Srebrenici. 

Zbog takvog diskriminirajućeg odnosa vlasti iz RS-a roditelji bošnjačke djece još prošle godine su odlučili da bojkotuju nastavu u ovoj školi.

Ministar Mašić je kazao da bez obzira na opstrukcije koje dolaze iz RS-a, a koje su očito političke prirode, djeca iz Konjević polja neće ostati bez obrazovanja. On je potvrdio kako ova djeca imaju podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i Islamske zajednice.

- Djeca iz Konjević polja, ali i djeca iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, koja imaju isti problem, neće ostati bez obrazovanja. Učinit ćemo sve da im obezbjedimo kvalitetnu instruktivnu nastavu dok njihov problem u matičnom školama ne rješimo – rekao je Mašić za NAP.

Na sastanku roditelja djece bošnjačke nacionalnosti danas kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, na kojem je prisustvovao i ministar Mašić, dogovoreno je da će djeci iz Konjević polja i ove godine biti obezbjeđena sredstva za nastavnike, prijevoz i ostali troškovi te prostorije Islamske zajednice u Novoj Kasabi. Bošnjačka djeca će ovu privremenu školu pohađati sve dok se za njih u školu „Petar Kočić“ ne uvede nacionalna grupa predeta, piše NAP.

 

#BiH