Članak

Čampara kao Kim Jong: Samo u militantskim društvima ministar policije pokreće i uređuje medije!

Da u Bosni i Hercegovini postoji vrlo malo demokratije i da se mora raditi na demokratičnosti društva poznato je već duže vrijeme, ali nažalost, na terenu je potpuno druga slika, piše novinska agencij

Da u Bosni i Hercegovini postoji vrlo malo demokratije i da se mora raditi na demokratičnosti društva poznato je već duže vrijeme, ali nažalost, na terenu je potpuno druga slika, piše novinska agencija Patria.

Nevladine organizacije godinama upozoravaju da su našoj zemlji potrebni nezavisni mediji koji će javnosti prikazati jasnu sliku onoga što se (ne)radi u državi. Međutim, posljednjih mjeseci u BiH načinjen je presedan, a koji viđamo samo u militantnim i nedemokratskim društvima.

Javna je tajna da je Stranka demokratske akcije pokrenula svoj medij, a koji je pod direktnom kontrolom ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Ministar policije bira novinare, kolumniste, uređivačku politiku portala Faktor, sedmičnih novina Stav, a uskoro pokreću i dnevnu novinu, a za koju Čampara već bira novinare, pa čak i javno na skupovima probire one koji mu se svide, te im nudi plaću u Faktoru.

- Čampara ne bira samo novinare, već i kolumniste, pa je bez imalo ustručavanja pozvao i niz akademika u BiH nudeći im veći iznos plaće nego što imaju u drugim medijima za iznošenje svojih stavova – kaže naš izvor.

U drugim normalnim društvima bilo bi nezamislivo da ministar policije uređuje jedan medij, a kako saznajemo i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač uključio se u traženje onih koji bi mogli odgovoriti zadacima Čampare i SDA.

- Zamislite samo kakve sve informacije će se plasirati u ovim medijima, s obzirom da i brat Aljoše Čampare radi u Tužilaštvu. Režimski mediji ne trebaju BiH, a posebno ne oni koje će kontorlirati policija – istakao je naš izvor.

No, sad je i jasno da su Čampara i Lukač očito zanemarili svoje uloge i svoj primarni posao da sa ulica uklanjaju kriminalce koji terorišu građane i izjedaju naše društvo.

Također, naši izvori otkrivaju da se Aljoša hvalio kako se on „razumije u portale, jer ih stalno prati“, te da je u potpunosti spreman uhvatiti se ukoštac s uređivanjem i odabirom novinara koji će raditi na portalu i u novini.

Da je SDA itekako uključena u ove medije dokaz je i fotografija koju objavljujemo, a na kojoj se nalazi više stotina izdanja novine Stav. Naime, po „službenoj“ dužnosti kompanije i privrednici su obavezni otkupiti kompletan tiraž novine, a Centrala SDA je svojevrsno skladište iz kojeg se vrši distribucija novine.

Skoro cijeli tiraž u Centrali SDA

Čamparu su zbog njegove uloge u uređivanju medija, ali načinu vođenja politike nazvali sarajevski Kim Jong. Podsjećamo Kim Jong Un je de facto vođa Sjeverne Koreje, vrhovni zapovjednik Korejske narodne vojske i predsjednik Centralnog komiteta Radničke partije Koreje.

Tako je i Čampara u BiH ministar policije, glavni savjetnik svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, „nadređeni“ premijeru FBiH Fadilu Novaliću, a sve to u vrijeme kada BiH finansijski dotiče dno.

#BiH