Članak

Nikšić: Teške mašine ostaju, ako treba doći će i nove, ali vam moramo pomoći

Mještani Željeznog polja žive uglavnom od poljoprivrede pa je saniranje putne komunikacije za njih od izuzetne važnosti, piše NAP.

Željezno polje kod Žepča danas je posjetio i Federalni premijer Nermin Nikšić. Najavio je kako će ekipa Civilne zaštite zajedno s teškim mašinama i dalje ostati u ovom mjestu, a Vlada će uložiti i dodatne napore kako bi se putna komunikacija Željeznog polja s glavnom magistralnom cestom Doboj – Sarajevo što prije uspostavila, javlja reporter bh. novinska agencije Patria (NAP).

Željezno polje jedno je od najugroženijih mjesta u Federaciji BiH, u kojem je tokom razornih majskih poplava koje su zahvatile veći dio BiH, bez krova nad glavnom ostalo više stotina ljudi.

Premijer Nikšić obečao je da će uraditi sve kako bi svaka ugrožena porodica iz ovog mjesta do početka zime dobila krov nad glavnom. Nekoliko stotina stanovnika iz Željeznog polja još uvijek živi u kolektivnim smještajima ili kod rodbine, javlja reporter NAP-a.

Obzirom da ovo mjesto sa oko 5.000 stanovnika živi uglavnom od poljoprivrede, voćarstva i pčelaratava, za ove ljude jednako je važno sanirati uništenu putnu komunikaciju kao i pomoćne objekte na njihovim imanjima.

Nikšić je obećao i novih 670.000 KM za općinu Žepče iz kreditnih sredstva Svetske banke, o čemu će odluka biti donešena već sutra na sjednici Vlade Federacije BiH, piše NAP.

#BiH