Članak

Narušavanje imidža MO BiH: Pendeš i pored istraga i dalje ima pristup tajnim podacima

Protiv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš Tužilaštvo BiH otvorilo je nekoliko istraga zbog nepravilnosti prilikom javnih nabavki. Ona je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlaštenja te za nesavj

Protiv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš Tužilaštvo BiH otvorilo je nekoliko istraga zbog nepravilnosti prilikom javnih nabavki. Ona je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlaštenja te za nesavjestan rad u službi, piše novinska agencija Patria.

Pendeš je u vrijeme dok je bila zamjenica ministrice posredovala  i pomagala određenim kompanijama prilikom javnih nabavki za Ministarstvo odbrane BiH. Tim radnjama Pendeš je nanijela štetu Ministarstvu BiH za više stotina hiljada maraka.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović prokomentirao je za Patriju ovaj slučaj, te da li istraga protiv Pendeš, obzirom da ima pristup tajnim podacima, može utjecati na ispunjavanje uvjeta naše države na putu ka NATO-u.  

- Već nekoliko godina Ured za reviziju BiH u svojim izvještajima konstantno ukazuje na propuste i moguće zloupotrebe u procesu javnih nabavki u Ministarstvu odbrane BiH. Stoga vjerujem da cjelokupna javnost podržava konačnu reakciju od strane Tužilaštva BiH vezanu za pokretanje istrage protiv odgovornih osoba, za koje postoji osnovana sumnja da su zloupotrijebili položaj i uzrokovali nenamjensko trošenje sredstava poreskih obveznika.

Samo pokretanje dvije istrage protiv ministrice Pendeš, koja je u periodu za koju se vežu ovi predmeti obavljala funkciju zamjenika ministra, neće imati značajnijeg uticaja na put BiH prema NATO-u, ali svakako u određenoj mjeri podriva imidž ove značajne institucije, koja je jedan od rijetkih svijetlih primjera kojima se BiH može pohvaliti u sferi vanjske politike i međunarodnih odnosa, kaže Hadžović.  

- Imajući u vidu dosadašnja iskustva sa procesuiranjem visokih zvaničnika u BiH, te svakako uvažavajući presumpciju nevinosti kao osnovni postulat vladavine prava, smatram da se treba uzdržati u procjenama koji će biti ishod ovih istražnih radnji usmjernih ka gospođi Pendeš, te je najbolje u ovom momentu prepustiti institucijama pravosuđa da neometano obavljaju svoj posao.

U svakom slučaju nadamo se da će ove i slične istrage rezultirati konkretnim i objektivnim presudama protiv odgovornih osoba, jer je nesumnjivo da su zloupotrebe u javnim nabavkama u Ministarstvu odbrane BiH bila uobičajena praksa - zaključuje Hadžović.

Glasnogovornica NATO-a Štaba u BiH Ines Kuburović također je za Patriju prokomentirala istragu protiv ministrice Pendeš.

- Pitanje istraga koje ste naveli je u potpunoj nadležnosti lokalnih pravosudnih institucija, tako da NATO Štab nema drugog stava po tom pitanju.

Činjenica da ministrica odbrane ima pristup tajnim podacima je pitanje sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine, što ne može ni na kakav način utjecati na ispunjavanje uslova za aktivaciju MAP-a.

Uslov za aktivaciju MAP-a je jasan, a to je uknjižba 63 lokacije perspektivne nepokretne vojne imovine u vlasništvo države s pravom korištenja Ministarstva odbrane - navodi Kuburović. 

#BiH