Članak

Zabranjena Grmečka korida zbog opasnosti od mina, za Ivanića je to udar na srpski narod

Naime, kako je saopćeno iz BH MAC-a, a što se navodi u obrazloženju MUP USK-a na lokalitetu Međeđe brdo nalazi se još jedna rizična lokacija koja je kao takva registrirana u bazi BH MAC i obrađena pro

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izdalo je zabranu održavanja Grmečke koride na lokalitetu Međeđe brdo zbog jer nisu ispunjeni bezbjedonosni uvjeti za održavanje ovog vida javnog okupljanja, piše bh. novinska agencija Patria. Ona je bila zakazana za nedjelju 2. avgust.

Naime, kako je saopćeno iz BH MAC-a, a što se navodi u obrazloženju MUP USK-a na lokalitetu Međeđe brdo nalazi se još jedna rizična lokacija koja je kao takva registrirana u bazi BH MAC i obrađena projektom ID 9694 MZ Sanica-Nežići.

- Najvećim dijelom  površina granični sa rizičnom i sumnjivom površinom te je postavljena  polutrajna ograda. Minske oznake su vidljive na terenu. Stoga smatramo da nisu ispunjeni bezbjedonosni uvjeti za održavanje spomenutog javnog okupljanja, s aspekta postojanja latentne opasnosti  od aktiviranja zaostalih eksplozivnih sredstava iz rata.

No s druge strane, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i predstavnici Udruženja "Grmečka korida – Međeđe brdo 1772" ovakvu odluku nazivaju opstruisanjem Grmečke koride i za to optužuju vlasti USK i općinu Sanski Most.

Inače, Ivanić je pokrovitelj “Grmečke koride“ i danas je u Banjaluci razgovarao s delegacijom ovog udruženja te su kao neosnovano ocijenili formalno opravdanje vlasti iz Sanskog Mosta da je prostor na kojem bi trebalo da se održi ova viševjekovna manifestacija pod minama. Zaključeno je kako se na ovaj način „žele zabraniti manifestacije koje asociraju na srpski identitet Podgrmeča.“

Organizatori „Grmečke koride“ su, kako se navodi u saopćenju iz kabineta Mladena Ivanića nakon detaljnih provjera, dobili potvrdu Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) da na predviđenoj lokaciji na Međeđem brdu nema mina, a podsjećaju i da je ova manifestacija prije dvije godine već bila organizovana na istom prostoru.

No, iz BH MAC-a nije ni kazano da su mine na ovom lokalitetu, već da graniči sa rizičnom površinom. Uzme li se u obzir koliko ljudi dođe na ovakve manifestacije potpuno je opravdan strah  da ne dođe do aktiviranja zaostalih mina.

Kako je saopćeno, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske će tražiti od Vijeća ministara BiH da se utvrdi odgovornost institucija vlasti Unsko-sanskog kantona i općine Sanski Most, povodom odluke o zabrani održavanja „Grmečke koride“.

#BiH