Članak

Promocija knjige „Kaligrafija i islamska kultura“ Annemarie Schimmel u prevodu akademika Hafizovića

Osim profesora Hafizovića o knjizi će govoriti i profesor Kerima Filan.

U Naučnoistraživačkom institutu Ibn Sina u Sarajevu bit će promovisana knjige „Kaligrafija i islamska kultura“ Annemarie Schimmel u prijevodu akademika Rešida Hafizovića, u srijedu sa početkom u 17:30, prenosi novinska agencija Patria.

Osim profesora Hafizovića o knjizi će govoriti i profesor Kerima Filan.

Annemarie Schimmel (7. april 1922. – 26. januar 2003.) bila je utjecajni njemački naučnik koja je istraživala i opsežno pisala o islamu i sufizmu. Do 1992. godine predavala je na Harvardskom univerzitetu i bila jedna od priznatijih međunarodnih naučnika.

Profesor Hafizović, koji predaje na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a koji je preveo djelo „Kaligrafija i islamska kultura“ profesorice Schimmel, također je jedan od utjecajnijih naučnika u svijetu.

Završio je osnovnu školu u Potočarima kod Srebrenice, a potom upisao Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon toga i Fakultet islamskih nauka. 
Postdiplomski studij je završio u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 1989., a na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta doktorirao 1993.

Svoja postdoktorska usavršavanja je realizirao na Institut Catholique u Parizu (1990.), Oxford Center for Islamic Studies (1995.) u Oxfordu, New York State University (1998.) u New Yorku kao polaznik Fullbright's Programa u oblasti historije Amerike i američkih religija. 

Objavio je na desetke naučnih radova i knjiga, prenosi NAP.

#BiH