Članak

Novalićeva Uredba je ekonomski udar na Federaciju

Usvoji li Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici Uredbu kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama, DF bi moga napustiti koaliciju, ali i podnijeti krivične p

Usvoji li Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici Uredbu kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama, DF bi moga napustiti koaliciju, ali i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba u Vladi zbog, kako su naveli, jasnog kršenja zakona Federacije BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Ukoliko Vlada ukine postojeću i usvoji novu Uredbu, to će značiti da imenovanja ljudi na ključne pozicije u javnim preduzećima više neće vršiti resorna ministarstva, kako je bilo do sada, već Vlada FBiH, u ovom slučaju HDZ BiH i SDA koji u svakom trenutku mogu preglasati trećeg koalicionog partnera DF.

Desili se to, DF-ovi ministri najavljuju i mogući izlazak iz vlasti.

Prođe li sporna Uredba, rekao je DF-ov ministar trgovine u FBiH Aleksandar Remetić na današnjoj konferenciji za novinare, bit će to ekonomski udar na Federaciju BiH, drastično kršenje Ustava i zakona BiH, uvođenje pravnog haosa, nesigurnosti i napuštanje ustavnog principa pravne države. 

- U tim kriminalnim radnjama naša stranka neće učestvovati - poručio je Remetić. 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović novinarima je objasnio da, ukoliko Vlada usvoji spornu Uredbu, to znaći da u Federaciji više ne trebaju postojati ministarstva, sudovi, kao i drugi organi vlasti, jer bi to praktično značilo da Federacijom upravljaju centrale vodećih političkih partija, piše NAP.

#BiH