Članak

Bajramović znao da će Zakon o radu biti usvojen, obmanjivao radnike da to mogu zaustaviti

Hiljade radnika iz svih krajeva BiH protestovali su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, zbog novog Zakona o radu koji je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio na današnjoj vanrednoj sjednici.

Članovi Sindikata radnika rudnika Breza otkazali su poslušnost predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću, nakon što je Bajramović zatražio da radnici napuste proteste ispred zgrade Parlamenta Federcije BiH koji su održani danas, javlja bh. novinska agencija Patria.

Hiljade radnika iz svih krajeva BiH protestvovali su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, zbog novog Zakona o radu koji je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio na današnjoj vanrednoj sjednici.

Iako su radnici došli zaustaviti usvajanje Zakona, to se nije desilo, a Bajramović je u jednom trenutku zatražio da se radnici raziđu kućama i da ponovo dođu sutra ispred zgrade Parlamenta FBiH kako bi nastavili sa protestima. To je izazvalo negodovanje kod velikog broja radnika koji su došli na proteste.

Dio članova Sindikata radnika rudnika u Brezi vjeruje kako je Bajramović sve vrijeme znao da će sporni Zakon biti usvojen, i da je sve vrijeme radnike obmanjivao da ga mogu zaustaviti.

- Dogovor je bio da ukoliko delegati Doma naroda Parlamenta FBiH usvoje Zakon o radu, radnici će mirno ući u zgradu Parlamenta i pokušati osporiti Zakon – rekao je jedan od članova Sindikata radnika brezanskog rudnika. Podsjetio je kako je Bajramović sve vrijeme i najavljivao taj scenario, ali to se nije desilo na kraju.

Kada je Zakon usvojen, Bajramović je od radnika zatražio da se raziđu kućama i da dođu u petak poslijepodne, što je mnoge od njih razočaralo.

- Izdao nas je – tvrde radnici dodajući da je Bajramović svjestan da od sutrašnjih protesta nema ništa, jer mnogi radnici su u Sarajevo došli iz Tuzle, Kalesije, Hercegovine i večeras se vraćaju svojim kućama, i niko od njih neće ponovo doći u Sarajevo.

Ismet Bajramović je već drugi mandat na čelu SSSBiH. Mnogi mu spočitavaju da je na toj poziciji samo zbog plate koja prelazi 3.500 KM, a ne zbog radnika Bosne i Hercegovine, čija su prava u zemlji svake godine sve ugroženija, piše NAP.

#BiH