Članak

SAD i EU podržavaju reformu tržišta rada

Vjerujemo da je od ključne važnosti da sve strane rade konstruktivno na provođenju režima rada koji stvara povoljnije prilike za sve građane.

U trenutku kada Bosna i Hercegovina počinje provoditi suštinske ekonomske reforme koje zahtijeva Reformska agenda EU da bi zemlja napredovala, Ambasada SAD pozdravlja usvajanje zakona koji modernizuju tržište rada, kako u cilju podsticanja investicija, tako i u pružanju zaštite radnicima i poslodavcima, saopćeno je iz Ambasade SAD-a, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Vjerujemo da je od ključne važnosti da sve strane rade konstruktivno na provođenju režima rada koji stvara povoljnije prilike za sve građane.  Želimo pohvaliti Vladu FBiH koja je pokazala liderstvo tokom rada na reformisanju tržišta rada, te se nadamo da će i drugi politički lideri pokazati hrabrost u vođenju BiH na putu ka EU i snažnijoj ekonomiji za sve građane, a posebno mlade ljude u BiH koji se danas suočavaju sa najvećom stopom nezaposlenosti mladih u svijetu -saopćeno je.

STAV EU

Novi zakon o radu je važna inicijativa - ne samo u Federaciji BiH, nego za cijelu zemlju. Taj zakon je također bitan dio plana i programa reformi usvojenog od strane svih razina vlasti u BiH prošle sedmice. U sklopu zajedničkog opredjeljenja za približavanje EU, u februaru ove godine svih 14 glavnih političkih stranaka u BiH obvezale se se na poduzimanje ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi, uključujući i reformu tržišta rada. Sada je vrijeme za provedbu tih obveza od strane svih političkih aktera. I u vrijeme kada je 60% mladih bez posla, a ukupna stopa nezaposlenosti je među najvišima u Evropi, ovo je neophodan izbor.

Neki ljudi su zabrinuti kako reforma standarda rada može utjecati na njih, ali postoje dobri razlozi za optimizam. Novi Zakon o radu će pružiti mnoge nove mogućnosti zapošljavanja, kao što je to slučaj u drugim zemljama koje su nedavno usvojile slične zakone, na primjer Italije i Srbije. Na vladama i institucijama BiH je da odluče o konkretnim detaljima novog Zakona o radu u skladu sa demokratskim procedurama. Po našem mišljenju, prijedlog Zakona o radu prezentiran od strane vlade Federacije je razuman, uravnotežen i u skladu sa principima Evropske unije. Dok bi ukupni cilj trebao biti da se ekonomija učini konkurentnijom i spremnom za rast, temeljna prava radnika trebaju biti zaštićena. Vjerujemo da novi zakon daje važna poboljšanja radničkih prava, na primjer značajno veći porodiljski i roditeljski dopust.

Aktivno učešće građana je bitno za zdravu demokratiju, bilo kroz izbore ili putem drugih demokratskih procesa, a također je važno i za proces integracije u EU. Svi imaju pravo na slobodu mirnog okupljanja, s ciljem da javno izraze određene stavove i neslaganja. 

#BiH