Članak

Mostarci traže redovne autobuske linije do vodopada Kravice, izletišta Rujište i kupališta Bunica

Hercegovački turistički potencijali ostaju neiskorišteni između ostalog i zbog jako loše transportne povezanosti, upozoravaju iz Naše stranke Mostar, prenosi novinska agencija Patria.

Hercegovački turistički potencijali ostaju neiskorišteni između ostalog i zbog jako loše transportne povezanosti, upozoravaju iz Naše stranke Mostar, prenosi novinska agencija Patria.

Iz Naše stranke napominju kako mnogobrojni turisti koji dolaze u vlastitoj režiji, van turističkih agencija i organizovanih tura, a takvih je sve više, ostaju zarobljeni u haosu javnog transporta između Mostara i okolnih turističkih odredišta.

Javna transportna preduzeća Mostara u ljetnom periodu, što je jek turističke sezone, smanjuju broj autobusnih linija. Tako, neka od najatraktivnijih turističkih odredišta u Hercegovini, kao što je vodopad Kravice, nisu uopšte javnim transportom povezana s Mostarom, gradom koji je regionalno središte.

Istu sudbinu dijeli i planinski raj, Mostarcima poznatiji kao izletište Rujište.

Nekadašnje poznato odredište kampera, sportsko-rekreacioni centar i kupalište Bunica, s Mostarom povezuju samo dvije autobuske linije u toku dana, jedna koja iz centra grada kreće rano ujutro u 6:30, te ona u poslijepodnevnim satima u 15:30, termini koji su apsoultno nepraktični za prosječne izletnike i kupače.

Iz Naše stranke upozoravaju da zbog svega ovog, kao i nedostatka kulturno-umjetničkih sadržaja, mnogobrojni turisti već nakon par dana preživljavanja na mostarskim paklenim vrućinama, odlučuju skratiti svoj boravak u gradu i ostatak odmora provesti na nekim drugim odredištima.

- U vrijeme turističke sezone, suprotno dosadašnjoj praksi javnih transportnih preduzeća, treba povećati broj linija kojima će se povezati središte regije sa svim važnijim turističkim destinacijama – upozoravaju iz Naše stranke. Dodaju da bi turističke zajednice, općine i resorne javne institucije morale s mnogo više pažnje i sluha, kako prema turistima, tako i prema građanima i građankama, pripremiti turističku sezonu, prenosi NAP.

 

#BiH