Članak

Bećirović: Poslije Britanske rezolucije uslijedit će nešto što se ne dopada zvaničnom Kremlju

Očekujem da Velika Britanija neće dozvoliti lakrdiju i suštinske izmjene sa sadržajem prvobitno predložene Rezolucije o Srebrenici

Očekujem da Velika Britanija neće dozvoliti lakrdiju i suštinske izmjene sa sadržajem prvobitno predložene Rezolucije o Srebrenici, kazao je za novinsku agenciju Patria Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani komentarišući to što je srbijanskoj strani zasmetala Rezolucija o Srebrenici koju je podnijela Velika Britanija u Vijeću sigurnosti UN-a.

Bećirović je podsjetio da već postoji rezolucija Evropskog parlamenta (EP) iz 2009. godine u vezi potvrde i priznanja genocida u Srebrenici, odnosno potvrde onoga što su utvrdili međunarodni sudovi ICTY i ICJ u svojim presudama.

Po mišljenju Bećirovića to je dovoljno i prihvatljivo u međunarodnim okvirima, iako bi i Britanska rezolucija u prvobitno predloženom sadržaju samo potvrdila već navede činjenice.

Britanskoj rezoluciji usprotivila se i Rusija, koja je predložila posve drugi nacrt Rezolucije o Srebrenici, u kojoj se ne osuđuje genocid u Srebrenici, već se osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Srbijanski mediji objavili su kako je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću danas uručena nova, izmijenjena varijanta britanske Rezolucije o Srebrenici, u koju su uneseni i neki elementi ruske Rezolucije.

- Očigledno je, da iza Britanske rezolucije treba uslijediti nešto što se ne dopada zvaničnom Kremlju – objašnjava Bećirović.

- Britanska rezolucija potkopava globalne interese Rusije na Balkanu i jača Britansko-Njemačku inicijativu. Širok je dijapazon političkih akcija koje bi mogle uslijediti nakon usvajanja Britanske rezolucije. Ovdje su ustvari Rusi ti koji su podstakli Srbiju na reakciju i Srbija je ponovo dozvolila da je Rusi uvuku u globalne obračune sa Zapadom. O tome nitko ne govori i sada u javnosti ispada da se nešto Srbija protivi i onda predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kao tjera Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da se suprotstavlja, a Ivanić kao neće i tako u nedogled.

Politički providno i krajnje opasno po interese Srbije, ali i Dodikove oligarhije u Republici Srpskoj (RS).

Bećirović dodaje da su stvari sasvim jasne kada je riječ o protivljenju Britanskoj rezoluciji. Za njega je Rusija iskoristila svoje igrače Milorada Dodika i Tomislava Nikolića da naprave političke izlete i da se suprotstave Zapadu u realizaciji svojih interesa, a ruska rezolucija je samo politički pamflet, koji je isključivo reakcija na ono što slijedi u BiH iza usvajanja Britanske rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a.

 

#BiH