Članak

Zastupnički dom Parlamenta FBiH: Usvojen Zakon o radu

U Sarajevu je počela je 7. vanredna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu je sedam tačaka, a među njima je svakako najzanimljiviji Prijedlog zakona o radu, koji je bi

23:45 Usvojen Zakon o radu u Federciji BiH 

Za Zakon o radu glasalo je 50 poslanika 

Zakon su podržali poslanici SDA, HDZ BiH, BPS, SBiH, A-sda, te Naša stranka. Protiv su bili poslanici SBB-a, DF-a, SDP-a, te HDZ-a 1990, njih 35.

22:50 Vlada FBiH odbila svih 45 amandmana na Prijedlog zakona o radu

22:35 Zaključena je rasprava o Prijedlogu Zakona o radu. Uložen je 45 amandmana. Sada zastupnici očekuju da se Vlada izjasni o amandmanima.

18:50 Govoreći o novom Zakonu o radu premijer Fadil Novalić rekao je kako Zakon nije uklesan u kamen, niti je sveto slovo, te da će ga biti moguće mijenjati u redovnim procedurama. Novalić kaže da vlast više ne može dozvoliti sebi da bilo šta odgađa.

Novalić se obrušio na sindikate, za koje je rekao da nemaju hrabrosti da naprave promjene.

- Usvajanje Zakona o radu je dokaz da se već krenulo u reforme koje su predviđene Reformskom agendom - dodao je Novalić.

18:47 Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić smatra kako novi Zakon o radu nije idealan, i poslodovaci imaju primjedbu na Zakon, ali je, rekao je Čengić, u suštini Zakon dobar te ga je neophodno usvojiti.

Čengić je rekao da  novi Zakon o radu u FBiH nije nastao voljom nikoga pojedinačno nego određenim pregovorima koji su trajali osam godina. 

18:30 Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović kritizira kako Zakon o radu ruši prava radnika i dovodi ih do siromaštva i robovlasničkog položaja.

18:15 Predstavnički dom podržao je informaciju o reformskoj agendi i to bez i jednog glasa protiv. Agendu su Vlada FBiH zajedno s Vladom RS i Vijećem ministara BiH potpisali već ranije

17:10 Nastavljena je sjednica Federalnog parlamenta, a u toku je rasprava o Zakonu u radu

16:47 Usvojen je i dnevni red sjednice te je sve izvjesnije da će Zakon o radu biti usvojen i u ovom domu Parlamenta FBiH.

 15:42 Zakon o radu ostat će na dnevnom redu, jer nije prošla inicijativa SDP-a, DF-a, SBB-a i HDZ-a 1990 da se ova tačka skine. Također nakon glasanja utvrđeno je da će se zakon razmtarati po hitnoj proceduri.

15:27 Poslanici DF-a, SDP-a i SBB-a, a što je podržao i HDZ 1990 zatražili su da se Zakon o radu skine s dnevnog reda, a Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović pozvao je premijera Fadila Novalića da podnese ostavku.

- Podnesite ostavku iz moralnih razloga zato što ste legitimnu borbu sindikata nazvali čudom demokratskog otpora.Napravili ste jednu nečuvenu uvredu pravednoj borbi za radnička prava. - poručio je Beganović.

14:30 U Sarajevu je počela je 7. vanredna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu je sedam tačaka, a među njima je svakako najzanimljiviji Prijedlog zakona o radu, koji je bio razlog jučerašnjih protesta u Sarajevu, javlja reporter novinske agencije Patria.

Prijedlog zakona o radu jučer su usvojili delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, a danas će se po hitnom postupku naći i pred zastupnicima Zastupničkog doma. S obzirom da su usvojeni neki amndmani i Naša stranka će glasti za Zakon, a podsjećamo jučer su zajedno sa SDP-om, SBB-om i DF-om napustili sjendicu.

S obzirom da su usvojeni amandmani na prijedlog Zakona o radu FBiH i da postoje veće šanse da prođe i Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba imati na umu - tekst tada nije usaglašen i o njemu se opet mora izjasniti Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi mogao stupiti na snagu.

Sjednici Predstavničkog doma prisustvuju lideri SSS BiH predvođeni Ismetom Bajramovićem, ali i premijer Fadil Novalić te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Za usvajanje Prijedloga zakona o radu u ZD Parlamenta Federacije BiH neophodno je osigurati 50 glasova.

#BiH