Članak

SDA koalirala sa SBiH, BPS i A-SDA uoči sjednice PD FBiH

Na današnjoj sjednici nakon ovoga trebao bi biti usvojen Zakon o radu glasovima SDA, HDZ BiH, i ove nove koalicije.

Danas uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH potpisana je koalicija između SDA, SBiH, A-SDA i BPS-a, a koja će zamijeniti DF u koaliciji SDA-HDZ BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Na današnjoj sjednici nakon ovoga trebao bi biti usvojen Zakon o radu glasovima SDA, HDZ BiH, i ove nove koalicije. Gledano prema broju poslanika u PD to izgleda ovako: SDA 29, HDZ BiH 12, SBiH 3, BPS 4, A-SDA 2.

Nakon ovoga treba očekivati da će biti potpisane ostavke preostalih ministara iz DF-a, jer je do sada to bio slučaj samo sa Reufom Bajrovićem, ministrom energije, rudarstva i industrije.

Predstavnici stranaka koji su danas potpisali koaliciju najavili su da će zajedno formirati Federalnu vladu, vlade Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona kroz podršku imenovanja ekspertskih ministara na upražnjena mjesta, te da će podržati aktuelni saziv Vijeća ministara BiH i program rada. 

Posebnim dokumentima riješit će se pitanje preraspodjele pozicija u vlasti.

- Mislim da ćemo u narednih 10 do 15 dana predložiti imena u resorima i negdje do polovine avgusta trebalo bi da imamo sva imena za Vladu FBiH - kazao je Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

#BiH