Članak

Nakon RS, i u Federaciji na pomolu afera "papak"

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj zastupnici raspravljaju o novom Zakonu o radu još uvijek traje, a počela je danas nešto iza 14 sati, javlja novinska agencija Patria.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj zastupnici raspravljaju o novom Zakonu o radu još uvijek traje, a počela je danas nešto iza 14 sati, javlja novinska agencija Patria.

Usvajanje novog Zakona o radu na Domu naroda Parlamenta FBiH u četvrtak, te pokušaju SDA i njihovih koalicionih partnera da Zakon o radu usvoje i na Zastupničkom domu dan poslije, podjelila je političke partije u Federaciji BiH na one koji se protive zakonu i oni koji ga po svaku cijenu žele usvojiti.

U Parlamentu Federacije BiH u toku je burna rasprava, tek jedan glas odlučuje o tome da li će Zakon biti usvojen. Obzirom da jedan zastupnik SDA danas nije došao na sjednicu, SDA je njegov glas morala nadomjestiti glasom iz druge strane, kako bi, uz glasove ostalih koaliconih partnera, održala potrebnih 50 glasova koji su joj potrebni da bi Zakon bio usvojen.

Zastupnici okupljeni oko partija koje se protive Zakonu (SDP, SBB, DF) sve glasnije spominju kako je pedeseti glas upravo Denis Gratz iz Naše stranke, a cijelu aferu su nazvali „afera papak“, po uzoru na aferu koja je izbila u Republici Srpskoj prošle godine kada je otkriveno da je koalcija na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom kupila dva opoziciona zastupnika u NSRS kako bi formirali skupštinsku većinu.

Gratz odbacuje optužbe da je on „papak“.

Zanimljivo je da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić prije nekoliko dana najavio da nema sumnje da li će Zakon proći u Parlamentu, jer, kako je Novalić rekao, poslodavci će „osigurati“ potreban broj glasova.

Izvori bliski premijeru Fadilu Novaliću rekli su za agenciju Patria da se premijer hvalio u svom kabinetu da „će sve biti uredu, jer će poslodavci završiti stvar“, misleći na usvajanje Zakona.

Isti izvor otkrio je da će u Parlament FBiH dolaziti "sumnjivi ljudi" koji će se predstavljati kao poslodavci, a navodno će nuditi i novac samo da Zakon o radu prođe, piše NAP.

 

#BiH