Članak

NA ŠTETU BOŠNJAKA SIPA se okvirno pridržava popisa iz 1991. kada je riječ o nacionalnoj strukturi uposlenih

Istakli su i da su upražnjene dvije pozicije rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica i jedna pozicija rukovodioca osnovne organizacione jedinice.

Piše: Amra Vrabac 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Novinskoj agenciji Patria nije dostavila nacionalnu strukturu rukovodećih pozicija iako smo to tražili, a prije samo nekoliko dana iste podatke dostavila je državnom zastupniku Šemsudinu Mehmedoviću.

U odgovoru koji su iz SIPA-e dostavili Patriji navode da je 13 policijskih službenika imenovano na rukovodeće pozicije Agencija (direktor, zamjenik, savjetnik i rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica) te 39 policijskih službenika na pozicijama rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica dok su četiri državna službenika zaposlena na pozicijama šefova osnovnih organizacionih jedinica i sedam službenika na pozicijama šefova unutrašnjih organizacionih jedinica Agencije, ali bez navođenja nacionalnosti.

Istakli su i da su upražnjene dvije pozicije rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica i jedna pozicija rukovodioca osnovne organizacione jedinice.

“Nacionalna struktura zaposlenih uključujući i rukovodioce, okvirno odražava nacionalnu strukturu stanovništva u Bosni i Hercegovini, prema popisu iz 1992”, istakli su iz SIPA-e vjerovatno misleći na popis iz 1991. godine jer je sljedeći bio tek 2013. godine iako se njegovi rezultati ne koriste zbog odbijanja političkih struktura iz Rs-a.

Prema podacima koje je SIPA dostavila Mehmedoviću, a koje je Patria već objavila, broj uposlenih je u disbalansu i na štetu Bošnjaka. U ovoj policijskoj agenciji ih nedostaje 56, dok je Srba više od 70, a Hrvata 11, dok nedostaju 24 uposlenika iz reda ostalih prema popisu iz 1991.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu uposleno je 315 Bošnjaka i to 245 policijskih službenika, 23 državnih službenika i 47 zaposlenika. Srba je 298 od kojih 203 policijska službenika, 35 državnih službenika i 60 zaposlenika.

U SIPA-i je 125 Hrvata i to 104 policijska službenika, sedam državnih službenika i 14 zaposlenika, dok je iz reda ostalih troje uposlenika i to dva policijska službenika i jedan zaposlenik.

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti policijskih službenika prema pozicijama u ovoj policijskoj agenciji rukovodilac je Srbin Darko Ćulum, a zamjenik direktora Hrvat Zoran Galić.

Rukovodećih policijskih službenika  - načelnici organizacionih jedinica je 51 od čega Bošnjaka 20 i to pet rukovodećih i 15 šefova unutrašnjih organizacionih jedinica. Srbi su na četiri rukovodeće i 13 šefovskih pozicija. Hrvati su na dvije rukovodeće i na deset pozicija šefova unutrašnjih organizacionih jedinica.

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti državnih službenika na pozicijama u SIPA-i Bošnjaci su na četiri pozicije (dva rukovodeća državna službenika i dva šefa organizacionih jedinica), Srbi na šest (dva rukovodeća i četiri šefa unutrašnjih organizacionih jedinica), a Hrvati imaju jednu poziciju šefa unutrašnje organizacione jedinice, dok iz reda ostalih nema niko na rukovodećim pozicijama. Dakle Bošnjaci i Srbi imaju po 24 rukovodeće pozicije, a Hrvati 14.

Inače, u posljednjoj godini SIPA-u je napustilo 12 zaposlenika i to svojevoljni otkaz, dobrovoljno istupanje iz službe i sporazumni prestanak radnog odnosa.

#BiH #SIPA #DarkoĆulum #ZoranGalić #Bošnjaci