Članak

Dom naroda PS BiH o budžetu institucija BiH, nije bilo većine da se prvo ograniči rast plaća funkcionera

Dragan Čović, delegat HDZ BiH kazao je da nema važnijeg dokumenta u ovoj državi od proračuna.

(Patria) - Počela je hitna sjednica Doma naroda PS BiH. S obzirom da je obrnut redoslijed tačaka dnevnog reda u odnosu na jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma PS BiH, delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić i Zlatko Miletić zatražili su da se prvo razmatra Prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama, a tek onda Budžet kako je i predloženo zaključkom Predsjedništva BiH.

Dragan Čović, delegat HDZ BiH kazao je da nema važnijeg dokumenta u ovoj državi od proračuna.

„Na bilo koji način vezivati zakon koji utiče na proračun, i nekome vezati ruke ako vama nije stalo da prođe proračun, meni je jako stalo. Ovo je treći prijedlog koji mi razmatramo, a sada dolazi od jednog člana Predsjedništva. Sve zakone koji dolaze u Parlament imamo da prođu redovitu proceduru. Slažem se da ovo treba ići u redovitu proceduru, ali ako nikome drugom nije stalo da se usvoji proračun nema razloga da Hrvati budu i protiv druge točke, ali nemojte nas dovoditi u situaciju da vi određujete kriterije. Rashodovna strana ima vezu sa stotinama zakona, a ne samo s ovim. Mislim da se trebamo držati dnevnog reda kako smo ga definisali“, kazao je Čović.

Džaferović je u replici Čoviću kazao da su Budžeti uvijek bili na vrijeme, a da se zapitaju oni zbog kojih je reagirao i visoki predstavnik Christian Schmidt da bi bilo izbora zbog koga je bilo tako.

„Mi ćemo se prema Budžetu odnositi vrlo kritički. Zakon o plaćama koji utvrđuje da najviše plaće neće rasti mi ćemo svakako podržati, tu nema dileme. Mnogo puta sam glasao u kreiranju Budžeta i glasao o Budžetu. Elementarno je pravilo da morate imati zakone da biste mogli planirati prihode, a ako hoćete da promijenite politiku i zakone, ali imaju rebalansi“, kazao je Džaferović.

Dženan Đonlagić kazao je da odgovornost za Budžet nosi vlast.

„Budžet nije pitanje naroda, budžet je odraz politika vlasti. To je suština budžeta. Ranije je budžet kasnio. Vaš čovjek iz HDZ-a je ranije sjedio kao resorni ministar i on nosi inicijativu za poštivanje rokova. Kada govorimo o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama, nije to nikakva igra sa koeficijentima, ne mijenjaju se koeficijenti pojedinih ranih mjesta. Pitanje je obračuna visine osnovice, a ne koeficijenata. I ovaj prijedlog zakona to tretira“, kazao je Đonlagić.

Miletić je kazao da je voljan podržati Budžet, a kada je riječ o izmjenama Zakona o plaćama nema potrebe da se čeka da resorni ministar utvrdi izmjene kako ga je zadužio Vijeće ministara BiH. 

"Nema potrebe da čekate tri mjeseca i da za to vrijeme dobijate uvećane plaće", kazao je Miletić.

Nikola Špirić je pozvao parlamentarnu većinu da usvoji dnevni red i krene sa raspravom.  

Dom naroda nije prihvatio da se izvrši zamjena tačaka dnevnog reda jer je bilo sedam glasova za. 

Safet Softić kazao je da je pet minuta prije sjednice dobio kovertu u kojoj je Budžet. 

"Ja budžet nisam ni vidio. I zato ću glasati i protiv hitne procedure i protiv budžeta", kazao je Softić. 

Delegat Džemal Smajić kazao je da se predsjedavajućem Špiriću i dopredsjedavajućem Ademoviću toliko žurilo da nisu htjeli uvažiti zahtjev da se sjednica održi u 12 sati, a kako bi imali vremena barem nakratko pregledati Budžet. 

"Neću podržati hitnost ovog zakona", kazao je Smajić. 

Špirić je kazao da je Budžet u Dom naroda iz Predsjedništva BiH došao 21. marta, a da je iz Predstavničkog doma PS BiH stigao jutros te da je ipak bilo vremena da se delegati upoznaju sa Budžetom u proteklih devet dana. 

  

#BiH