Članak

Predsjedništvo usvojilo prijedlog o rješavanju državne granice BiH i Hrvatske

Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Državnu komisiju za granicu

(Patria) - Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo tok procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Predsjedništvo BiH je
usvojilo zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH i Državnu komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana, Predsjedništvu BiH dostavi Izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Državnu komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana, preduzmu potrebne mjere za dinamizovanje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju:  Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcijskog plana u prilog paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji,  Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u Programu Evropske unije za jedinstveno tržište, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) – Gunja (RH) na M - 14.1/ DC 214 (RH).

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i institucionalno pokroviteljstvo Jahorina ekonomskog foruma koji će 27. i 28. aprila 2023. godine biti održan na Jahorini.

#BiH