Članak

Ambasada SAD ne bi da špekulira o novim odlukama, ali i dalje stoje iza Schmidta i njegove odluke od 2. oktobora

Kontaktirali smo Ambasadu SAD-a s pitanjem da li Ambasada SAD je upoznata s novim odlukama koje će navodno nametnuti Christian Schmidt a kojima će se odblokirati uspostava Vlade FBIH

(Patria) - Pred sutrašnje proteste pred zgradom OHR-a gdje će građani ponovo iskazati svoje nezadovoljstvo zbog svega što se dešava u vezi sa djelovanjem Christiana Schmidta, vioskog predstavnika u BiH, a od kojeg se opet očekuje da djeluje i namtene odluku kojom bi se mogla formirati Vlada FBiH bez SDA, ali da ta odluka ne može nikako naštetiti HDZ-u BiH.

No, Schmidt nije u povoljnoj poziciji, jer kako je nedavno pisala Istraga američki ambasador Michael Murphy najveći je zagovornik nametanja novih amandmana na Ustav FBiH koji bi rezultirali izbacivanjem SDA iz vlasti i ojačavanjem HDZ-a BiH. Istovremeno, ambasadori zemalja članica EU u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) protive se novoj intervenciji Christiana Schmidta. Protiv novih nametanja je i Turska koja u PIC-u predstavlja Organizaciju islamske konferencije.

Kontaktirali smo Ambasadu SAD-a s pitanjem da li Ambasada SAD je upoznata s novim odlukama koje će navodno nametnuti Christian Schmidt a kojima će se odblokirati uspostava Vlade FBIH, a odgovor je bio kratak - Nećemo se upuštati u špekulacije.

Dalje nas je zanimalo podržava li Ambasada SAD nova nametanja, posebno ako se zna, da je Schmidt čak i pred Evropskom unijom kazao da je 2. oktobra donio odluku kako bi deblokirao procese, a što će se danas pokazati kao neistina?

"Sjedinjene Države podržavaju snažan Ured visokog predstavnika, koji neovisnim djelovanjem osigurava provedbu civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Napominjemo da je nametnuta odluka Visokog predstavnika od 2. oktobra uspjela vratiti Ustavni sud Federacije BiH u punu funkciju i osigurati izbor rukovodstva FBiH. Za bilo kakva pitanja u vezi sa djelovanjem visokog predstavnika, upućujemo vas na OHR", dodali su iz Ambasade SAD.

(A.Č.Z.)

#BiH