Članak

SAD: Slovački državljanin je posrednik u trgovini oružjem između Rusije i Sjeverne Koreje

Mkrtychev je stavljen na crnu listu sankcija američkog Trezora, koja zabranjuje Amerikancima ili preduzećima poput banaka koje imaju američke podružnice da imaju bilo kakve poslove s njim.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su identifikovale Slovaka kao posrednika u naporima Rusije da kupi oružje i municiju od Sjeverne Koreje kako bi podržala njen rat protiv Ukrajine, javio je Reuters.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Ashot Mkrtychev (56) iz Bratislave bio uključen u dogovaranje prodaje i trampe između Sjeverne Koreje i Rusije za isporuku „preko dva tuceta“ oružja i municije između kraja 2022. i početka 2023. godine.

U zamjenu za to, kaže Ministarstvo finansija, Pjongjang će dobiti gotovinu, komercijalne avione, robu i sirovine. Mkrtychev je sarađivao sa zvaničnicima sa obje strane kako bi se dogovori ostvarili, navodi Ministarstvo finansija.

Prošlog septembra Bijela kuća je saopštila da Rusija kupuje artiljerijske granate i rakete od Sjeverne Koreje, što je Pjongjang demantovao. Zatim je u novembru glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao da Sjeverna Koreja isporučuje municiju u Rusiju, ali prikriva trgovinu čineći da izgleda kao da šalje oružje na Bliski istok ili Sjevernu Afriku.

Nekoliko sedmica kasnije Kirby je rekao da je Sjeverna Koreja završila početnu isporuku oružja Wagner grupi. Pjongjang je ponovo demantovao tvrdnje SAD. Mkrtychev je stavljen na crnu listu sankcija američkog Trezora, koja zabranjuje Amerikancima ili preduzećima poput banaka koje imaju američke podružnice da imaju bilo kakve poslove s njim.

„Ostajemo posvećeni degradiranju ruskih vojno-industrijskih sposobnosti, kao i razotkrivanju i suprotstavljanju pokušajima Rusije da izbjegne sankcije i nabavi vojnu opremu od (Sjeverne Koreje) ili bilo koje druge države koja je spremna podržati njen rat u Ukrajini“, rekao je ministar finansija Janet Yellen.

#Svijet