Članak

Njemačka ambasada u BiH: Nadamo se da će svi lideri potpisati izjavu nakon Predsjedništva BiH

Nadamo se da će svi lideri stranaka potpisati ovu izjavu. Nakon dugogodišnjeg zastoja ova izjava otvara put za daljnje integracione korake.

Njemačka ambasada pozdravlja dogovor Predsjednišva Bosne i Hercegovine o usvajanju obavezujuće zajedničke izjave koje je jučer i potpisalo ovaj dokument, saopćeno je iz Ambasade, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Jučer predstavljeni tekst obavezujuće zajedničke izjave Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojem se lideri svih parlamentarnih stranaka obavezuju na sprovođenje neophodnih reformi u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU, reflektuje ishod razgovora ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Steinmeiera i Hammonda sa predstavnicima stranaka od 16. januara. Tekst sadrži sve iznesene primjedbe lidera stranaka i predstavlja jedan izbalansiran kompromis.
Nadamo se da će svi lideri stranaka potpisati ovu izjavu. Nakon dugogodišnjeg zastoja ova izjava otvara put za daljnje integracione korake. Još je važnije da se lideri stranaka ovom izjavom obavezuju na preuzimanje konkretnih reformi, kako bi se riješili gorući ekonomski i socijalni problemi zemlje. To je ono što ljudi u Bosni i Hercegovini hoće.

Potpisivanje izjave i njeno potvrđivanje od strane Parlamenta BiH su važan prvi korak u daljnjem slijedu. Prije svega je bitno da se odmah počne sa izradom konkretne agende reformi. EU i Njemačka su i dalje spremne podržati Bosnu i Hercegovinu na tom putu. Jer mi smo ubijeđeni da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i da ona
ne smije zaostajati na tom putu za ostalim zemljama u regionu.
 

#BiH