Članak

Hrvatska želi ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka

Prije ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka Hrvatskoj ostaje da riješi finansiranje ovog projekta, obzirom da i trenutnoj hrvatskoj vojsci nedostaje finansijskih sredstava, pa čak i za osno

Povratak obveznog vojnog roka aktualiziran je u predizbornoj kampanji za zadnje predsjedničke izbore, kada se za njegovo ponovno uvođenje zalagala današnja predsjednica Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, piše Jutarnji list.

Grabar-Kitarović, navodi ovaj list, tada je uočila vrlo loše stanje sistema nacionalne sigurnosti i odbrane te je obavezni vojni rok ponuđen kao jedna od mjera kojim bi se to stanje popravilo.

Prema navodima Jutarnjeg Hrvatska vojska danas je premalena da bi mogla samostalno, bez pomoći saveznika, odbraniti zemlju u slučaju izbijanja sukoba. Osim vrlo slabih borbenih sposobnosti, HV se u društvu već duže vrijeme pogrešno percipira. Državljani je promatraju prvenstveno kao instituciju čije su glavne zadaće hitni medicinski prijevoz, traganje i spašavanje te izvlačenje neopreznih ili ozlijeđenih turista, gašenje požara u ljetnoj sezoni i ispomoć u slučaju elementarnih nepogoda.

Prava uloga vojske, ona gdje je vojska ta koja u prvom redu mora biti spremna odbraniti zemlju i predstavlja glavni garant nezavisnosti, postupno se gubi iz percepcije javnosti.

List navodi kako bi Hrvatska za ponovno uvođenje vojnog roka mogla dobiti i podršku SAD-a. Prije ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka Hrvatskoj ostaje da riješi finansiranje ovog projekta, obzirom da i trenutnoj hrvatskoj vojsci nedostaje finansijskih sredstava, pa čak i za osnovne potrebe poput za hranu, prevoz, streljivo.

#Region