Članak

Tafro: Nedeljkoviću nije trebalo da snimi film koji prikriva genocid u Višegradu

Tema Nedeljkovićevog filma bila je smrt ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog koji je pogino u Višegradu 1993. godine, boreći se na strani Vojske Republike Srpske, a kojeg Nedeljković prikazuje

Nedeljkoviću nije trebao da snima film koji prikriva genocid u BiH. Srbija se treba pokloniti žrtvama genocida u BiH a ne sipati so na žive rane – poručio je istraživač i publicita ratnih zločina u BiH počinjeni od 1991. godine Aziz Tafro, nako što je u nedjelju na pres-konferenciji u Beogradu preminuo autor filma „Anđeo sa gore Zaglavak" Petar Nedeljković, koji u svom dokumentarcu ruske plačenike tokom agresije na BiH predstavlja kako heroje.

Srbijanski filmski i televizijski redatelj Nedeljković preminuo je u iznenada u nedjelju tokom Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), na kojem je prikazna njegov film „Anđeo sa gore Zaglavak", prenosi bh. novisnka agencija Patria

Tema Nedeljkovićevog filma je smrt ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog koji je pogino u Višegradu 1993. godine, boreći se na strani Vojske Republike Srpske, a kojeg Nedeljković prikazuje kao velikog heroja. Dokumentarac je nastao nakon što je prethodno Tafro objavio knjigu „Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH.

Tokom srpske agresije na BiH u Višegradu su počinjeni zločini nad bošnjačkim stanovništvom. Pred naletom srpske vojske hiljade Bošnjačka Višegrada je protjerano, opljačkano, silovano i ubijeno.

Neki od njih su ubijeni na najsvirepiji način. Najstravičniji zločini desili su se u centru Višegrada, u Pionirskoj ulici, kada je više od 70 bošnjačkih civila silovano a onda zatvoreno u jednu kuću, gdje su živi spaljeni.

U genocidu nad Bošnjacima Višegrada učestvovali su i dobrovoljci iz Rusije.

Petar Nedeljković bio je televizijski i filmski reditelj, dugo godina angažiran na Radio-televiziji Srbije, piše Patria.

#Region