Članak

Lagumdžija pomaže Dodiku da zaustavi prodaju oružja iz FBiH u Ukrajinu

Dodiku se u ovom opstrukcijama zdušno pridružuje i Lagumdžija, koji Tučićevoj zamjenici Ermini Salkičević-Dizdarević (SDP) naređuje da odugovlači s procesom izdavanja dozvole.

Sva dosadašnja nagađanja da bivši predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija, koji očito ne može preboljeti činjenicu da se više ni za šta ne pita, radi iza leđa Nerminu Nikšiću i vodi paralelnu stranačku politiku definitivno su se pokazala tačnim na još jednom primjeru - zaustavljanja prodaje naoružanja iz FBiH u Ukrajinu, piše novinska agencija Patria.

U saradnji sa liderima HDZBiH i SBB-a Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem, a rušenjem postojeće koalicije SDA- DF- HDZBIH i Saveza za promjene RS, nastoji se ugurati po svaku cijenu u novu „zamišljenu koaliciju“ gdje bi naravno i za njega se našlo uhljebljenja u kakvoj ministarskoj fotelji.

Najprije se Lagumdžija uz Radončićevo posredovanje izmirio sa Čovićem. Potom se njima, prirodno, pridružio i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Nikšićevo sastajanje sa Komšićem, a potom i sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem te razgovor o deblokadi procesa upostave vlasti u FBiH, nikako ne odgovaraju Lagumdžiji koji je već sredio sve sa Čovićem, Radončićem i Dodikom.

Dok nije učvrstio dogovor s njima, ministri iz SDP-a su u lancu dodjele dozvola firmi UNIS Groupu Ilidža za izvoz oružja iz FBiH u Ukrajinu bili legalisti, te davali saglasnosti.

Na scenu tada stupa Dodik, koji da bi blokirao izvoz oružja naređuje svom ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisu Tučiću da podnese ostavku i ne potpiše dozvolu.

Dodiku se u ovom opstrukcijama zdušno pridružuje i Lagumdžija, koji Tučićevoj zamjenici Ermini Salkičević-Dizdarević (SDP) naređuje da odugovlači s procesom izdavanja dozvole.

Ona se u javnosti pravda da je Tučić sve radio sam, te da ona nije upoznata s predmetom. Potpis je najavila tek kada sagleda kompletnu situaciju.

Tako se Lagumdžija udružio s Dodikom, kojeg odavno zove "Mićko" i blokirao daljnji razvoj namjenske industrije FBiH. Pomaganje Dodiku jedini je način da ponovo zasjedne u kakvu ministarsku fotelju. Jer nakon 25 godina lagodnog života u politici nije baš lahko baviti se pravim radom.  

#BiH