Članak

Lagumdžijina prijateljica podnijela ostavku: Da li će Užičanin odgovarati za pljačku 50.000 KM?

Upravo ta eventualna krivična odgovornost presudila je da Lagumdžija “savjetuje” svoju dojučerašnju savjetnicu i blisku porodičnu prijateljicu da podnese ostavku dok je on još u MVP-u šef.

Selma Užičanin, šef Sektora za opšte poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, nepotvrđene su informacije, podnijela je ostavku na tu poziciju pod pritiskom svoga nominalnog šefa i mentora Zlatka Lagumdžije, piše novinska agencija Patria.

Prema nezvaničnim informacijama, dosadašnja istraga koju vodi Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, pokazala je da je zbog pljačke 50.000 KM koja se dogodila potkraj februara ove godine, najodgovornija u lancu upravo Užičanin te bi zbog toga mogla, sem disciplinski unutar MVP-a, odgovarati možda i krivično u Kantonalnom sud u Sarajevu.

Upravo ta eventualna krivična odgovornost presudila je da Lagumdžija “savjetuje” svoju dojučerašnju savjetnicu i blisku porodičnu prijateljicu da podnese ostavku dok je on još u MVP-u šef.

Nepoznata osoba 25. februara oko 12,10 sati u Ulici Maršala Tita u malom parku, prijeteći pištoljem opljačkala je od službenika MVP-a Ivice Merle 50.000 KM.  

Merlu je po novac poslala upravo Užičanin, ali ni do danas MVP nije se zvanično oglasio niti pojasnio zbog čega je taj novac na taj način podizan (bez pratnje, najave, zaštite) i u koje svrhe je trebao biti utrošen.

Jedino saopštenje koje je MVP uputilo neposredno nakon pljačke bilo je šturo i u njemu ništa gotovo nije rečeno:

- MVP BiH je o ovom razbojništvu koje se dogodilo odmah obavijestilo nadležne istražne organe sa kojima sarađujemo u provođenju istražnih radnji. U cilju sprovođenja adekvatne istrage, nadležni istražni organi su ti koji mogu javnost obavjestiti šta smatraju da je potrebno tokom ovih radnji, stoji u dopisu MVP-a.

Mnogo toga je nelogično oko ove pljačke, od toga da službenik po tako veliku sumu novca ide bez pratnje, do toga kako je razbojnik mogao znati da će Merlo baš tada i tim pravcem se kretati pri povratku iz banke i to na lokaciji gdje se nalazi veliki broj policijskih kućica sa video-nadzorom.

Poslovni uspon

Selma Užičanin stigla je u kabinet ministra vanjskih poslova kao savjetnica Zlatka Lagumdžije da bi za samo tri mjeseca bila primljena u stalni radni odnos kao ministar-savjetnik.

Na putu poslovnog uspona nije se zaustavila na toj poziciji, već je promaknuta gotovo preko noći u pomoćnicu ministra- Šefa sektora za opšte poslove. 

#BiH