Članak

Grad svjetlosti: Jajce će ove godine ugostiti hiljade turista iz zemlje i svijeta

Grad Jajce u srednjoj Bosni ugostit će ove godine hiljade turista iz zemlje i svijeta, a neki od lokalnih motela već su zaprimili i prve rezervacije, piše bh. novinska agencija Patria.

Grad Jajce u srednjoj Bosni ugostit će ove godine hiljade turista iz zemlje i svijeta, a neki od lokalnih motela već su zaprimili i prve rezervacije, piše bh. novinska agencija Patria.

Direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić rekao je za Patriu kako se cijeli grad priprema za goste koje će ove godine posjetiti kraljevski grad i koje s nestrpljenjem čekaju.

Svjetsku pažnju privukla je grupa od 200 studenata iz Poljske, koji će 30. aprila krenuti autostopom prema Jajcu, a grupa koja u grad stigne prva dobit će vrijednu nagradu.

- Ne znamo tačno kada će studenti stići u Jajce, to može biti za nekoliko dana, ili čak cijelu sedmicu i više, jer će to zavisiti od toga koliko će studenti imati sreće kada budu stopirali prema Bosni i Hercegovini – rekao je Hadžić.

Krajem maja, 30. i 31., u Jajcu će biti održan Sajam turizma i eko proizvoda, koji će turistima predstaviti kulturnu, privrednu, historijsku baštinu Jajca. Tokom sajma turisti će uživati u smotri limene glazbe, ukusnoj hrani, koreografijama narodne nošnje, defileima kulturno-umjetničkih društava i drugim zabavnim programima.

Hadžić najavljuje da domaće i strane turiste najveći spektakli očekuju u julu i avgustu. 18. i 19. jula na platou kod Mlinčića na Plivskim jezerima grad organizira Dane dijapore a 1. avgusta međunarodne skokove sa vodopada u centru grada.

Visok oko 21 metar, nastao na ušću Plive u Vrbas, vodopad u Jajcu je prema mnogim ocjenama među deset najljepših vodopada u svijetu. Među rijetkim je vodopadima koji se nalazi u samom centru grada, piše Patria.

 

#BiH