Članak

Federalno ministarstvo rada blokirano, sekretar vratio pečat ali ometa rad uposlenika

Izvor tvrdi kako je Kenan Spahić, jedan od bliskih saradnika Bekana i pomočnik u Ministartvu blokirao od jutros neke od kancelarija u zgradi Ministarstva i na taj način direktno kolegama onemogućava o

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike od jučer je skoro pa blokirano u potpunosti.

Nakon što je Vlada Federacija BiH na sjednici u Mostaru naredila da generalni sekretar Ministarstva Fehim Bekan vrati pečat Ministarstva kojeg je iz pisarne uzeo nezakonito prije nekoliko dana, a potvrdila imenovanje savjetnika u Ministarstvu Stjepana Buconjića da može upravljati Ministarstvom do imenovanja novog ministra, Federalno ministarstvo rada skoro je pa blokirano.

Izvori novinske agencije Patria svjedoče da su mnogi uposlenici Ministarstva, koji su davali podršku Bekanu, od jučer u panici. Nakon uklanjanja Bekana sa pozicije generalnog sekretara mnogi od njih, kao i sam sekretar, mogli bi odgovarati za nezakonitosti u ovom ministarstvu.

Izvor tvrdi kako je Kenan Spahić, jedan od bliskih saradnika Bekana i pomoćnik u Ministarstvu blokirao od jutros neke od kancelarija u zgradi Ministarstva i na taj način direktno kolegama onemogućava odlazak na radno mjesto.

Panika na licu se vidi, tvrdi ovaj izvor dalje, i kod pomoćnice ministra za kadrovske poslove Džane Kilić.

- Svjesna je da su mnogi ljudi u ovom ministarstvu na pozicijama na kojima ne bi trebali biti, jer za to nemaju reference koje zakon od njih traži. Takvi nezakonito uzimaju plaću već mjesecima. Kilić je na to, kao odgovorena za kadrovsku politiku, morala upozoriti mnogo ranije. Sada je svjesna da bi mogla biti pozvana na odgovornost – navodi ovaj izvor.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je krivične prijave protiv Bekana. Od rada ovog ministarstva ovisi više od 500.000 korisnika, uglavnom invalida, penzionera, socijalno ugroženih lica, piše NAP.

#BiH