Članak

Iz Ambasade BiH u Italiji za Patriu: Još ne znam da li na trajektu smrti ima bh. državljana

Na talijanskom trajektu Norman Atlantic, koji se zapalio u nedjelju na putu iz Grčke prema Italiji, stradao je veliki broj putnika, a taj broj bi mogao narasti na više od 60 putnika

Članovi Ambasade BiH u Italiji od nedjelje pokušavaju saznati da li na trajektu smrti ima državljana Bosne i Hercegovine, ali te informacije mogli bi dobiti tek danas oko 12 sati, potvrđeno je za bh. novinsku agenciju Patria iz bh. ambasade u Rimu.

Na italijanskom trajektu Norman Atlantic, koji se zapalio u nedjelju na putu iz Grčke prema Italiji, stradao je veliki broj putnika, a taj broj bi mogao narasti na više od 60 putnika!

Među spašenima koji su iskrcani u Bariju svaki sat se otkriva sve više slijepih putnika, ilegalnih imigranata, koje su se prokrijumčarili u brod. Prije ukrcaja u trajekt oni se podvlače pod kamione, na isti način s trajekta silaze, a tokom plovidbe ispužu, čim mornari učvrste vozila i napuste garaže. Radi se o ljudima koji bježe iz svojih zemalja pokušavajući sigurnost pronaći negdje drugo. 

Iako još uvijek nije poznat uzrok požara, stručnjaci upozoravaju da su požar izazvali upravo slijepi putnici koji su palili vatru da se zagriju, a koja im se nakon toga izmakla kontroli, piše Patria.  

 

#BiH