Članak

Presuda Zubcu 5. marta

Tužilaštvo BiH zatražilo je osuđujuću presudu za Gorana Zubca kazavši da su uspjeli dokazati kroz izjave svjedoka i vještaka adekvatne struke da je Goran Zubac izvršio kazneno djelo nesavjestan rad u

Pred Sudom BiH završen je gavni pretres u slučaju Gorana Zubca optuženog za nesavjestan rad u službi, a u vezi nečinjenja odnosno nepružanja pomoći Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i slanja specijalne jedinice za podršku kada je to bilo neophodno 7. februara 2014. godine, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Presuda će biti objavljena, odnosno izrečena 5. marta u 13 sati što je najavio sudija Mirsad Strika. U toku iznošenja završnih riječi tužilac Miroslav D. Marković ponovio je izjave svjedoka u ovom procesu, a posebno svjedočenje Dragana Lukača, koji je nedvojbeno ustvrdio da je Goran Zubac u skladu sa zakonskim propisima trebao pružiti pomoć DKPT-u.

Također, Marković je u izlaganju postavio retoričko pitanje osvrćući se na odbranu optuženog koja je tvrdila da nije riječ o nesavjesnom radu jer su zakonski propisi nejasni i različito se tumače.

- Ja pitam Sud BiH i javnost BiH da li bi u slučaju da bude zapaljena npr. Bijela kuća zapovjednici tamošnje policije, odnosno policijskih agencija odbijali pomoći tvrdeći da nemaju sporazum o međusobnom pomaganju – upitao je Marković.

Tužilaštvo BiH zatražilo je osuđujuću presudu za Gorana Zubca kazavši da su uspjeli dokazati kroz izjave svjedoka i vještaka adekvatne struke da je Goran Zubac izvršio kazneno djelo nesavjestan rad u službi čime je prouzrokovana velika materijalna šteta.

Pdsjećamo, ranije je vještak građevinske struke utvrdio da je materijalna šteta nanesena u iznosu 339.522,41 KM.

Odbrana Zubca zatražila je oslobađajuću presudu jer Tužilaštvo BiH nije ničim dokazalo da je riječ o nesavjesnom radu. Posebno su potencirali u završnim riječima nastupanje posljedice, odnosno paljenja zgrade sigurno ne bi bilo spriječeno jer je ona zapaljena mnogo prije nego je upućena depeša o traženju pomoći od strane DKPT.

- Da li je optuženi možda trebao odgovarati  za propuste drugih agencija jer je svjedok Fahrudin Radončić jasno kazao da je  FUP oformio štab što znači da su oni bili odgovorni za stanje u FBiH – kazao je Dragiša Jokić advokat Gorana Zubca.

On je dalje naveo da niko od saslušanih svjedoka izuzev Dubravka Čampare, Saše Sarajlića i Dragan Lukača nije mogao potvrditi da je činjenje Zubca bilo nesasvjesno.

- Da je optuženi kojim slučajem u prethodnih devet sličnih situacija reagirao drugačije u odnosu na onu 7. februara 2014. možda bismo mogli govoriti o nesavjesnom radu, a ovako to nije slučaj - kazao je Jokić.

Inače, u toku izlaganja završnih riječi Tužilaštvo BiH napomenulo je da je dio medija u BiH vrlo neprofesionalno i navijački pristupio ovom slučaju što nije slučaj nigdje u svijetu, posebno ističući RTRS i Nezavisne novine koje su objavile kolumnu jednog sudije pod nazivom "Orvel u Tužilaštvu".

#BiH