Članak

Srebreničanka Rialda Zukić magistrirala u New Yorku, premijera filma "Zla krv" 7. februara

Dokumentarac prvjenac govori o Rialdinom životu u Srebernici u koju je došla prošle godine, a kroz film je prikazala svoje osjećaje i doživalje nakon povratka u rodni grad prošle godine

U Sjedinjenim američkim državama (SAD) tačnije u New Yorku 7. februara bit će premijerno prikazan dokumentarni film „Bad Blood-Zla krv“ bosanke (rođena u Srebrenici) Rialde Zukić, koja već 15 godina živi s roditeljima i dvije mlađe sestre u Americi, piše novinska agencija Patria.

Ovaj dokumentarac je zapravo Rialdin magistarski rad, a u New Yorku je završila studij novinarstva odnosno video produkcije i dokumentarni film na Univerzitetu u New Yorku.

Dokumentarac prvjenac govori o Rialdinom životu u Srebrenici u koju je došla prošle godine, a kroz film je prikazala svoje osjećaje i doživalje nakon povratka u rodni grad prošle godine.

- U Srebrenici sam bila prošlo ljeto od početka juna do avgusta, gdje sam mnogo vremena provela sa omladinom Srebrenice. Imala sam odavno želju da uradim nešto u svom rodnom kraju. Tako da je baš idealno ispalo, imala sam šansu da odem i snimim film. Već godinama pratim situaciju u Srebrenici, naravno da sam vezana za Srebrenicu i uvijek ću biti – kaže Zukić u intervjuu za agenciju Patria.

Ona dalje dodaje da joj je bila najveća čast provesti vrijeme sa omladinom Srebrenice i ponovo upoznati ovaj grad i sve što je vezano za njega.

- U film se radi o mojoj perspektivi, oko povrataka u moje rodno mjesto… Znači želim da otvorim dijalog, pogotovo među omladinom Srebrenice, a i u cijeloj Republici Srpskoj i BiH. Naravno da još žive velike ratne posljedice, ali želim opet da otvorim neku dublju diskusiju o budućnosti i suživotom Bošnjaka i Srba. Naravno ekonomija i nezaposlenost omladine je isto velika tema u filmu – otkriva Zukić.

Njena želja je da dokumentarac stigne i u BiH naravno, jer smatra da bi pozitivno djelovao na omladinu BiH.

Možda bi neki da pogledaju moj film promijenili mišljenje ili svoju perspektivu na sve što je bilo i što je trenutno u Sreberenici. Moja najveća želja je da omladina Bosne i Hercegovine postane moćnija nego što je sada nažalost. Vjerujem da svi imaju nešto posbeno u sebi, a da sve prepreke mogu uspješno savladati – dodala je Zukić.

Dokumentarac „Zla krv“ traje 30 minuta i govori o druženju i upoznavanju Rialde sa 17-godišnjom Nikolinom i 22-godišnjom Ismetom i njihovim životima unutar njihovih etničkih grupa.

#Lifemagazin