Članak

Poruka zastupnici u NSRS: Ili vrati mandat Domovini ili plati 200.000 KM

Obzirom da više ne sluša zajednički Klub, kao ni Jakića sve su prilike da će se Lovrić, koja kani preći u PDP suočiti sa dilemom- mandat ili 200.000 KM

Ivana Lovrić koja je bila na listi koalicije Domovina i ušla kao zastupnica u Narodnu skupštinu Republike Srpske više uopšte ne djeluje zajednički sa kolegama iz Kluba Domovina, piše novinska agencija Patria.

Lovrić je u PDP preveo Perica Bundalo, također zastupnik ove stranke u Skupštini RS. Ona se prilikom izjašnjavanja o budžetu odlučila da glasa sa PDP-ovim zastupnicima.

Ivana Lovrić je kao kandidat HSP-a bila na listi koalicije Domovina.

Kako Patria saznaje, po osvajanju mandata ugovor ovjeren kod notara na iznos od 200.000 KM Lovrić je potpisala sa Vinkom Jakićem, članom Predsjedništva HSP-a.

Prema tom ugovoru, ukoliko ne bude slijedila politiku Domovine i HSP-a, Lovrić mora vratiti mandat ili isplatiti 200.000 KM.

Obzirom da više ne sluša zajednički Klub, kao ni Jakića sve su prilike da će se Lovrić, koja kani preći u PDP suočiti sa dilemom- mandat ili 200.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH zastupnički mandati su lični, a ne stranački. No, kako su gotovo sve stranke uvele praksu potpisivanja ovih ugovora kod notara, sve je manje onih koji prelaze iz stranke u stranku, jer u tom slučaju moraju platiti velike iznose na ime obeštećenja.

#BiH