Članak

BPS nije dio većine u Kantonu Sarajevo!

Kako je Patria ranije i pisala, a što su neki ocijenili kao laž danas je Zvizdić potvrdio. Naime u KS BPS ne čini većinu, jer kako je pojasnio i Zvizdić trenutno su u koaliciji u KS SDA i DF

Denis Zvizdić, budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH u izjavi za mediji na godišnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije kazao je da je formiranje vlasti moglo ići brže, te se posebno osvrnuo na situaciju u Kantonu Sarajevo, piše novinska agencija Patria.

Kako je Patria ranije i pisala, a što su neki medijii objavili da je laž, danas je Zvizdić potvrdio. Naime u KS BPS- Sefer Halilović ne čini većinu, jer kako je pojasnio i Zvizdić trenutno su u koaliciji u KS SDA i DF.

-Ne mogu kazati da je BPS dio većine. SDA i DF čine baznu osnovu još uvijek nije dogovoren treći ili četvrti sa kojima ćemo činiti većinu. Mi sada imamo dovoljnu natpolovičnu većinu koja može činiti i zakonodavnu i izvršnu vlast, ali ići ćemo na to da formiramo jednu stabilniju većinu – kaže Zvizdić.

On je pojasnio da se naredne sedmice očekuje i zvaničan potpis sa DF-om.

- Dakle, baznu osnovu buduće izvršne i zakonodvane vlasti u KS će činiti SDA i DF. Zauzeti ovim izborom u Dom naroda PFBiH nismo stigli potpisati. To ćemo odmah naredne sedmice dogovorit i potpisivanje sporazuma i obzanjivanje ko će činiti parlamentarnu većinu u KS – dodao je Zvizdić

Koaliciji SDA-DF pridružila su se dva zastupnika SDP-a Amel Mekić i Hamed Aljović, što je 19 ruku dovoljno za formiranje izvršne vlasti. Inače i Rasim Smajić i Haris Pleho iz BOSS-a su podržali rebalans budžeta što znači da postoje 21 ruka u Skupštini KS.

#BiH