Članak

Da li će Čović ikada odgovarati zbog izrabljivanja Bošnjaka 1993. u Mostaru?

U vrijeme najžešćih sukoba HVO-a i jedinica Armije RBiH u Mostaru, današnji član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Dragan Čović bio je direktor mostarske Zrakoplovne industrije Soko, piše novinska age

U vrijeme najžešćih sukoba HVO-a i jedinica Armije RBiH u Mostaru, današnji član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Dragan Čović bio je direktor mostarske Zrakoplovne industrije Soko, piše novinska agencija Patria. 

Obzirom na dokumentaciju iz tog perioda, kada on kao čelni čovjek Sokola traži 10 zarobljenika Bošnjaka koji su bili zatočeni u Središnjem vojno-istražnom zatvoru fantomske HZ HB, da dođu u Soko gdje bi obavljali teške poslove, ne treba čuditi što je sa ushićenjem bio na dočeku osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića, ili pak što se klanjao na grobu Gojka Šuška u Zagrebu, a svi znaju kakva je bila uloga ovog prvog saradnika Franje Tuđmana kada je riječ o našoj zemlji i njegovo insistiranje na podjeli BiH. 

Zanimljivo je da Čovića, imajući u vidu njegovu rigidnu komunističku prošlost, mnogi nisu doživljavali pravim Hrvatom.

Tako je i Šušak imao rezervi prema njemu, ali izuzetno lukav i pragmatičan Čović je i tokom agresije na našu zemlju pokazao da se zna izboriti za svoje "hrvatstvo". Također, to što se nalazio na čelu Sokola dovoljno govori da u tadašnjoj HZ HB nije bio tek puki posmatrač, već u hijerarhiji visokorangiran. 

Na čelu Sokola ostao je još nekoliko godina, a njegov utjecaj nije umanjen ni nakon što je napustio direktorsku fotelju.

U prilog tome govori i svjedočenje bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, koji je u svom iskazu rekao da ga je Čović vodao po Mostaru, te mu zgradu Sokola prodao za duplo veću cijenu od tržišne, čime je u svoje džepove strpao nekoliko stotina hiljada maraka.

Uz to, Mostarci su svjedoci njegovog enormnog bogaćenja preko noći. 

Objavljujemo dva dokumenta koja svjedoče o Čovićevoj ratnoj ulozi, barem njenom djeliću. 

 

 

#BiH