Članak

Za smještaj vojnih lica potrošeno osam miliona KM, revizori nezadovoljni!

Ured za reviziju institucija BiH je proveo reviziju učinka na temu: „Smještaj aktivnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane BiH“

Ured za reviziju institucija BiH je proveo reviziju učinka na temu: „Smještaj aktivnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane BiH“, piše novinska agencija Patria.

Cilj revizije bio je analizirati efikasnost Ministarstva odbrane BiH u racionalizaciji izdataka za smještaj aktivnih vojnih lica na službi u Oružanim snagama BiH.

- Nalazi revizije ukazuju da se za smještaj aktivnih vojnih lica na godišnjem nivou izdvaja oko 8 miliona KM. I samo Ministarstvo je utvrdilo da su ovi izdaci visoki i da postojeći način smještaja aktivnih vojnih lica kroz individualno unajmljivanje privatnih stanova nije ekonomično rješenje. Ministarstvo u svojim analizama navodi da su moguća znatno ekonomičnija rješenja smještaja aktivnih vojnih lica, a neka od njih omogućavaju smanjenje ovih izdataka na godišnjem nivou za oko 5,8 miliona KM - kaže se u reviziji.

Bez obzira na navedeno, aktivnosti Ministarstva na iznalaženju ekonomičnijeg rješenja nisu bile adekvatne i efikasno provedene. Visoki izdaci za ove namjene i dalje su prisutni, što ukazuje na neekonomično korištenje budžetskih sredstava.

Iako je Ministarstvo od 2006. godine preduzimalo određene aktivnosti s ciljem smanjenja izdataka za smještaj aktivnih vojnih lica, izostalo je jasno i sveobuhvatno opredjeljenje za iznalaženje i realizaciju ekonomičnijeg rješenja. Aktivnosti Ministarstva su najčešće završavale jednostavnim analizama, bez jasnih i konkretnih opredjeljenja.

Aktivnosti Ministarstva započete 2013. godine na parcijalnom rješavanju pitanja smještaja aktivnih vojnih lica u adaptirane objekte na tri lokacije unutar kasarni (Rajlovac, Čapljina i Derventa), također su neefikasne, pa se i dalje propušta mogućnost ostvarivanja ušteda i ekonomičnog korištenja budžetskih sredstava.

Opširnije informacije o nalazima, zaključcima i preporukama ove revizije mogu se naći u kompletnom izvještaju koji je dostupan na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH 

#BiH