Članak

Sa 26 glasova potvrđeno Vijeće ministara, položena svečana zakletva

Nakon rasprave, ministri su položili zakletvu.

15:49 zaključena rasprava, a predsjedavajući PD PSBiH prozvao je sve ministre i zamjenike u novom sazivu Vijeća ministara da izađu. Nakon glasanja potvrđena je odluka o imenovanju VM i to sa 26 glasova za, sedam protiv (SBB i SDP) i jedan suzdržan (HDZ 1990).

Počela je treća hitna sjednica PD PS BIH kojoj prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Sjednici prisustvuju 34 poslanika. 

Dnevni red ima samo jednu tačku, a to je potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara čita odluku i imena ministara i zamjenika. Zamjenici predsjedavajućeg Zvizdića bit će Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović. 

Zvizdić nije pročitao ime zamjenika ministra prometa i komunikacija Saše Dalipagića s obzirom da provjere za njega još nisu završene.

Zaim Backović, poslanik BPS-a kazao je da ima nekoliko dilema, a jedna od njih je što je manje od 10% žena u Vijeću ministara.

- Jako je bitno reći ovdje da izuzev aplikacije Semihe Borovac koja je dobro urađena, ostale su suhoparno urađene. No ni to nije problem. Neophodno bi bilo da s obzirom da je Denis Zvizdić iznio svoje ekspoze, da će VM u vrlo kratkom roku nakon ekspozea napraviti program rada - kazao je Backović.

Saša Magazinović iz SDP-a kazao je da mu je drago što su konačno u prilici da potvrde VM.

- Ali imamo kršenje ljudskih prava, jer nemamo ostalih. Ovo je jedna ružna poruka svim građanima koji se ovako izjašnjavaju. Vrlo je ružno krenulo. Moja je želja da ovo bude uspješna vlada, ali početak tako ne govori.

Mirsad Đonlagić iz SBB-a kazao je da je ova sjednica sazvana suprotno poslovniku, ali sve to odražava i proteklih šest mjeseci iza nas.

- Parlamentarna većina se proteklih mjeseci samo žestoko borila za fotelje. SBB neće podržati ovaj saziv, ali ćemo biti žestok kritičar - kazao je on.

Denis Bećirović (SDP) kazao je da će ova vlada dobiti šansu, ali ima nekoliko pitanja.

- Prvo je kompetentnost kandidata, a sto je šaroliko. Drugo kad je riječ o programu ovo VM nema jasan program šta raditi prvih sto dana itd. Da li kasnimo u odnosu na izbore. Istina je da je bolje u odnosu na 2010. Zadnje, nema ni regionalne zastupljenosti, jer ne vjerujem da Tuzla nema stručnjaka. Također biramo VM bez ostalih, a to nije dobra poruka - kazao je on.

Poslanici najviše raspravljaju o učešću žena u Vijeću ministara, kao i o tome što nema nikoga iz reda ostalih.

Aleksandra Pandurevi (SDS) kazala je da ne bi rekla da su ranije uvijek bili ostali u VM.

- Podsjetit ću vas da je Sven Alkalaj na sjednicama tražio da mu se glas računa kao bošnjački, a kasnije je utvrđeno da ima i hrvatsko državljanstvo - kazala je Pandurević.

 

 

#BiH