Članak

Proglas: Tražimo da FUP uleti u zgradu Dodikove vlade i sve što oduzme donese u Sarajevo

Tražimo da se u znak protesta, odmah prekine bilo kakav vid saradnje policija iz Federacije i RS-a sve dok se krivci za napad i nasilje nad portalom Klixa ne privedu licu pravde, i najoštrije kazne.

Građanski pokret "Stop policijskom teroru i političkoj diktaturi" izdao je danas Proglas koji je uputio svim medijskim kućama, političkim strankama, nevladinim organizacijama i ambasadama stranih zemalja u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

1. Tražimo ostavku ministra Nermina Pećanca zbog degradacije i narušavanja ugleda policije Kantona Sarajevo koja se otvoreno stavila na stranu diktatorskog režima i separatiste Milorada Dodika, predsjednika manjeg BH entiteta, tako što je pružala asistenciju i podršku MUP-u RS-a, MUP-u koji radi za lični interes čovjeka koji negira genocid u Srebrenici, poziva na otcijepljenje entiteta kojim vlada od države Bosne i Hercegovine, prijeti novinarima i pruža novčanu pomoć porodicama poginulih četnika iz Istočnog Sarajeva, koji su poginuli tokom četničke agresije na BiH.

2. Tražimo da se razriješi dužnosti predsjednik Općinskog Suda u Sarajevu, kao i sudija Igor Todorović koji je nalog za pretres prostorija portala Klix.ba donio na osnovu zakona koji važi samo u RS-u, a na inicijativu Siniše Kostreševića načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, koji je blizak Miloradu Dodiku, a ranije je bio komandant policije u Laktašima, te je označen kao "glavni SNSD-ov čistač" jer odlučuje ko je podoban a ko ne. Kostreševićeva uzlazna putanja je krenula kada je SNSD došao na vlast, i u odličnim je odnosima sa šefom obezbjeđenja Milorada Dodika, Milošem Čubrilovićem.
Od policije Kantona Sarajevo tražimo da izuzme sve kompjutere i mobitele kojima je sudija Igor Todorović u Sarajevu imao pristup u posljednjih mjesec dana prije napada na portal Klix, da bi se eventualno utvrdilo, da li je dotični sudija imao pregovore, dogovore ili razgovore sa Miloradom Dodikom ili sa nekim od njemu bliskih ljudi, oko potpisivanja naloga za pretres Klixa, te da li je za to dobio novčanu ili neku drugu vrstu nadoknade.

3. Tražimo da SDA kao stranka koja je osvojila najviše glasova na prethodnim izborima, stane u zaštitu glavnog grada BiH Sarajeva i njegovih građana koji nakon ovoga što se desilo jednoj tako uglednoj i popularnoj medijskoj BiH kući kao što je Klix.ba, mogu samo očekivati da se i njima počne isto dešavati po kućama i stanovima, da MUP RS počne upadati ljudima u stanove i kuće u Sarajevu zato što su nešto izjavili ili objavili što se ne sviđa Miloradu Dodiku ili njegovim saradnicima i prijateljima. Zbog toga je SDA zajedno sa DF-om, SBB-om, Našom strankom, i SDP-om dužna na ovakve stvari reagovati ne samo putem izjava i saopštenja već i angažovanjem svih javnih i tajnih službi sigurnosti, kako se ovakve situacije nikada više ne bi ponovile bilo gdje na teritoriji Federacije BiH, a kamoli u Sarajevu.

4. Tražimo da se odmah i bezuslovno prestane sa torturom nad bilo kojim novinarom bilo koje medijske kuće iz Federacije BiH , RS-a, i BiH općenito, traženja informacija o tome ko im je izvor za bilo koju informaciju jer to nije po Zakonu, da se odmah i bez ikakve rasprave prestane sa pokušajima cenzure interneta u BiH, gušenja slobode govora i izražavanja, a sve se to radi po ugledu na praksu diktatorskih i antidemokratskih režima u Sjevernoj Koreji, Putinovoj Rusiji, Kini i Erdoganovoj Turskoj.

5. Tražimo da Federalna uprava policije po ugledu na policiju Republike Srpske, zatraži i dobije nalog nekog od sudija iz Banjalučkog opštinskog Suda, i na taj način izvede akciju ulaska u zgradu Vlade i Predsjednika RS-a, te Glasa Srpske i RTRS-a kako bi se oduzeli svi kompjuteri, CD-ovi, USB-ovi i mobiteli radi pronalaženja eventualnih dokaza o pripremi za otcjepljenje RS-a od BiH, negiranju genocida, sakrivanju osumnjičenih za ratne zločine koji su još uvijek na slobodi, te kriminalnih aktivnosti uposlenika, a sve što se zaplijeni da donesu u Sarajevo kako bi službenici FUP-a, SIPA-e i OSA-e pregledali materijale i u slučaju pronalaska dokaza o negiranju genocida i priprema/govora o otcjepljenju RS od BiH, sprovedu hapšenje svih umiješanih lica direktno ili indirektno, i to hapšenje na teritoriji RS-a.

6. Tražimo da se u znak protesta, odmah prekine bilo kakav vid saradnje policija iz Federacije i RS-a sve dok se krivci za napad i nasilje nad portalom Klixa ne privedu licu pravde, i najoštrije kazne.

7. Tražimo da se do okončanja istrage protiv odgovornih za nasilje nad portalom Klix.ba , u potpunosti prekine sa objavljivanjem izjava ili bilo kakvih informacija vezanih za Željku Cvijanović i Milorada Dodika te njihovih bliskih saradnika kao i bilo kojeg člana političke stranke SNSD, kako bi ih se u potpunosti stavilo u "medijski mrak" čime bi barem Federalni dio BiH bio "oslobođen" njihove "intelektualne prostitucije" i svakodnevnih poruka o imaginarnoj nezavisnosti RS-a te spinovanja istine, a njihove kancelarije i ostale prostorije na teritoriji Federacije BiH da zatvori Federalna policija u saradnji sa Tužilaštvom.

8. Tražimo da se sva privatna imovina uposlenika portala Klix odmah vrati, da ovlašteni vještak utvrdi nastalu materijalnu štetu pričinjenu portalu Klix.ba prilikom pretresa od strane pripadnika MUP-a RS, te da se utvrđena šteta naplati u korist uposlenika portala Klix odnosno firme Intersoft d.o.o. iz Sarajeva.

9. Tražimo da se pripadnik policije RS koji je fizički nasrnuo na uposlenika portala Klix.ba identifikuje, razriješi dužnosti i novčano kazni za fizički napad na čovjeka koji je samo obavljao svoj novinarski/fotoreporterski posao.

10. Za sve gore navedeno dajemo rok u trajanju od 7 dana, nakon čega ćemo započeti sa protestima na cijeloj teritoriji BiH, i nećemo stati niti odustati od svega što tražimo, dok se sve navedeno ne ispuni do kraja, i u cijelosti.


 

#BiH