Članak

Izetbegović: SDA je pridobila novih 76.000 glasova

U svom obraćanju dotakao i poplava i svih konferencija koje su održane u vezi s tim te napomenuo da obnova na proljeće mora biti još veća, jer je zima usporila proces obnova uništenih kuća i objekata.

U Sarajevu je održana tradicionalna novogodišnja SDA press konferenciju na kojoj je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA podsjetio na događaje i procese koji su obilježili 2014. godinu, ali i procijenio stanje, probleme, šanse i mogućnosti sa kojima ulazimo u novu 2015. godinu, piše novinska agencija Patria.

Početak februara je obilježio spontani bunt građana izmorenih neimaštinom, nepravdom, sebičnošću i indolencijom političara, naročito onih koji su puno obećali na izborima 2010 godine, a skoro ništa od obećanog nisu uradili. Umjesto obećanog ekonomskog napretka, borbe protiv kriminala i korupcije i ubrzanog napretka euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, vladajuća SDP-SNSD koalicija nas je dovela do potpune blokade reformskog i integracijskog procesa, do ekonomske stagnacije i nazatka.

Obećanja o energičnoj borbi protiv korupcije su se pretvorila u svoju suprotnost kroz usvajanje zakona koji pogoduju korupciji, poput Zakona o javnim nabavkama i Zakona o sukobu interesa. Spontani  bunt i opravdano nezadovoljstvo građana je, nažalost, zloupotrebljeno od aktera koji su radili iz drugog plana, i pretvoreno u nasilje u kom je povrijeđen veliki broj ljudi i zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiva BiH te nekoliko zgrada kantonalnih vlada. Napadi na državne institucije su bili koordinirani, medijski ohrabrivani, logistički podržani. Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, je ocijenio da se radilo o pokušaju državnog udara – kaže Izetbegović.

On se u svom obraćanju dotakao i polava i svih konferencija koje su održane u vezi s tim te napomenuo da obnova na proljeće mora biti još veća, jer je zima usporila proces obnova uništenih kuća i objekata.

Posebno se osvrnuo na Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

- Konkurencija je bila jaka a kampanja oštra, ponekad i prljava. Umjesto prezentacije vlastitih uspjeha i programa, stranke i kandidati su često izlazili iz okvira pristojnosti diskvalificirajući protivnike i njihove porodice. SDA je bila izložena udruženom napadu skoro svih rivalskih stranaka sa tezom da je kriva za sve loše što je BiH društvo i državu pogodilo u posljednje dvije decenije. Naš odgovor je bila intenzivna, korektna i pozitivna kampanja, sa jasnim ciljevima i programom.

I odgovor glasača je bio jasan – SDA je izborila briljantnu pobjedu kakvu nije imala od 1998 g. Sa osvojenih preko 300.000 glasova Stranka demokratske akcije je apsolutni pobjednik oktobarskih izbora na državnom nivou, na nivou Federacije BiH, na kantonalnom nivou u svim kantonima gdje Bošnjaci čine većinu stanovništva.

Na svim tim niovima SDA je osvojila duplo više glasova i mandata od stranke koja je slijedi. Snaga SDA je podigla i koaliciju Domovina i učinila je bitnim političkim faktorom u RS-u. SDA je poseban uspjeh ostvarila u urbanim sredinama poput Sarajeva, Tuzle, Mostara…. u gradovima koji su bili izloženi nasilnim i dugotrajnim demonstracijama, i time je dala jasan odgovor na tezu da  narod smatra SDA najodgovornijom za loše socio-ekonomsko stanje u zemlji. Izbori su definitivno demantovali i tezu o navodnoj koaliciji, a time i suodgovornosti, SDA i SDP. SDP je izgubio dvije trećine glasača, SDA je pridobila novih 76.000. Popravili smo izborni rezultat u odnosu na 2010 godinu za skoro 40%. Narod, očigledno, dobro vidi i jasno razlučuje. NAROD ZNA! – dodao je Izetbegović

 

#BiH