Članak

Robinson i Džakula: OHR će nastaviti pomagati UIOBiH

Direktor UIO Miro Džakula upoznao je ambasadora Robinsona sa svim pokrenutim procesima koji se trenutno dešavaju u Upravi za indirektno oporezivanje, kao i problemima sa kojima se Uprava susreće u svo

Upravu za indirektno oporezivanje posjetio je danas u Banja Luci prvi zamjenik viskog predstavnika u BiH ambasador David Robinson. Na sastanku da direktorom UIO BiH Mirom Džakulom razgovaralo se o radu UIO i budućim planovima, za koje je obećana dalja podrška OHR-a, prenosi novinska agencija Patria.

Direktor UIO Miro Džakula upoznao je ambasadora Robinsona sa svim pokrenutim procesima koji se trenutno dešavaju u Upravi za indirektno oporezivanje, kao i problemima sa kojima se Uprava susreće u svom radu.

Direktor Džakula se posebno interesovao za što hitnije usvajanja Zakona o fiskalizaciji u Distriktu Brčko, budući da kontrolne aktivnosti koje vodi UIO ukazuju na to da se značajna finansijska sredstva fiktivno razdužuju upravo preko kompanija koje posluju u Distriktu Brčko, što im omugućuje nepostojanje fiskalnih uređaja koji prate promet.

Od strane delegacije OHR-a rečeno je da je usvajanje seta određenih zakonskih rješenja u Distriktu Brčko u toku, a među njima se nalazi i Zakon o fiskalizaciji.

-Od uspješnog rada UIO u potpunosti zavisi finansijska stabilnost cijele države, zato bi trebalo biti svima u interesu da se Uprava izdigne izvan svakodnevnih političkih zbivanja, te da se ova institucija podrži u svom radu, jer će tako biti bolje svim nivoima vlasti u BiH, reko je direktor Džakula.

Nakon jednosatnog razgovora ambasador Robinson je istakao da su rezultati koje je UIO postigla u 2014. godini veoma značajni, te obećao dalju podršku OHR-a Upravi za indirektno oporezivanje, saopšteno je iz UIOBiH.  

#BiH